El dia europeu ‘Streets for Kids’
Les famílies amb fills amb discapacitat reclamen als municipis parcs inclusius
Recorden als ajuntaments que el joc és un dret de la infància i els critiquen que fiïn aquests espais als pressupostos participatius
A la ciutat de Barcelona, només 56 de les 900 àrees de joc infantil incorporen criteris d’accessibilitat i inclusivitat
Aquest divendres, 6 de maig, és el dia ‘Streets for Kids’ (Els carrers per als nens), una iniciativa europea que pretén conscienciar de la necessitat de tenir ciutats més amables i més verdes i que incorporin la mirada de la infància en les polítiques urbanes i de mobilitat. En el marc d’aquest dia, les famílies amb fills amb discapacitat aprofiten per reivindicar el conjunt d’ajuntaments de Catalunya que aquests municipis amables garanteixin el dret al joc inclusiu. «No fer-ho suposa una vulneració de drets», adverteix Ecom, que afegeix que «és una obligació legal i moral que els ajuntaments no haurien de deixar en mans dels pressupostos participatius ni en la capacitat reivindicativa de les famílies».
Ho expressa d’una altra manera Noemí Font, mare d’una nena amb espina bífida i exitosa impulsora de ‘curses’ adaptades (ja en van 27 des de l’agost) i que ara està immersa en la batalla per aconseguir parcs inclusius. «Es tracta d’obrir els ulls de la societat. Igual que el feminisme no és només cosa de dones, sinó de tota la societat, el tenir parcs inclusius no ha de ser només cosa de les famílies amb fills amb discapacitat. És cosa de tothom. Hi ha jocs que inclouen a tothom», afirma.
Per donar visibilitat a aquesta necessitat, les famílies han organitzat per a aquest dissabte de 12.00 a 14.00 hores a la plaça de Sant Jaume de Barcelona una jornada ludicoreivindicativa en què tots els nens podran compartir jocs en el que hauria de ser l’habitual als parcs catalans.
🔊Prenguem els carrers per a la infància amb discapacitat
— PlataformaParcsiLleureInclusiu (@ParcsInclusius) 6 de mayo de 2022
Dissabte 7 de maig
de 12 a 14 hrs
Plaça Sant Jaume, Bcn.#StreetForKids #StreetForKidsWithDisabilities #ParcsInclusius #JoVullJugar pic.twitter.com/NQtejTG0f0
La falta d’espais accessibles, segurs i amb jocs inclusius a molts municipis catalans fa que diàriament moltes famílies hagin de recórrer quilòmetres perquè els seus fills puguin fer una cosa tan bàsica com anar al parc a jugar i relacionar-se. El dret al joc està reconegut tant en la Convenció de Drets del Nen com en la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat. Aquesta última estableix que les administracions públiques han d’assegurar que els nens amb discapacitat tinguin igual accés que la resta a participar en activitats lúdiques, recreatives, d’oci i d’esport. «Això és important no només per un tema lúdic, sinó perquè aquestes activitats contribueixen a despertar la curiositat, crear confiança, millorar l’autoconeixement i aprendre a socialitzar», assenyala Ecom, entitat que fa 50 anys que treballa per una societat inclusiva.
És per això que reclama als ajuntaments que les pacificacions dels carrers i els entorns escolars «siguin veritablement accessibles i inclusius i tinguin en compte els nens amb discapacitat, veient-los com un agent actiu més de la comunitat». L’entitat també urgeix el Govern a aprovar el decret d’accessibilitat de Catalunya, que suposarà un avanç en l’impuls d’espais de joc accessibles i inclusius a tot el territori.
Avanç lent
Notícies relacionadesL’avanç per aconseguir parcs inclusius és excessivament lent. A Barcelona, diverses famílies denuncien des del 2016 la falta d’accessibilitat dels parcs. El Síndic de Greuges va posar de manifest llavors que només 10 de les 900 àrees de joc infantil tenien elements de joc inclusiu. A data de juny del 2021, segons l’Ajuntament de Barcelona, hi havia 56 àrees que incorporen «criteris» d’accessibilitat i d’inclusivitat i tres són totalment accessibles. Xifres insuficients, segons les famílies. «La situació de discriminació se segueix perpetuant a pesar de tenir un Pla de Jocs», denuncia Ecom.
A Vilassar de Mar, Noemí Font ha impulsat una batalla per reclamar parcs inclusius al municipi. No n’hi ha cap. «Només un gronxador en un dels parcs». Font explica que el seu objectiu és «obrir els ulls» a la gent. «No fer-ho jo sola, sinó que ho faci tot un poble». Ha aconseguit implicar les quatre escoles públiques de primària (Pérez Sala, Escola del Mar, Vaixell Burriac i Els Alocs) perquè treballin a les aules el problema de la falta d’accessibilitat i el dret de tots els nens i nenes a jugar. Al final d’aquest treball, els alumnes dirigiran cartes a l’alcalde, Damià del Clot (ERC), demanant-li parcs inclusius. L’Escola del Mar ho va fer ja al febrer.
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
-
- compromís El PSC s'obre a eliminar els beneficis fiscals al Hard Rock aquest mes
- ACCIDENT MORTAL L'autocar sinistrat a França circulava amb la ITV caducada