Prova inèdita

L’Emma Joana, de 6 anys i amb espina bífida, emociona al poder ‘córrer’ en la primera cursa adaptada

  • Una trentena de nens participen en la prova no competitiva impulsada per Noemí Font, mare de la menor, amb el recolzament dels veïns i comerciants del barri Gòtic

Emma Joana durante la cursa adaptada para niños con discapacidades

Emma Joana durante la cursa adaptada para niños con discapacidades / Joan Mateu Parra (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Medalla d’or per a tothom. Així ha culminat aquest dissabte la primera cursa adaptada celebrada a Barcelona, en què una trentena de nens amb discapacitats han participat, sense competir, reivindicant el dret a l’accessibilitat també en l’esport. Ha sigut un matí emotiu, de triomfs personals tant per als petits corredors com per a les seves famílies, abocades en la prova que ha instigat Noemí Font, l’activista i mare de l’Emma Joana, de sis anys i amb espina bífida. La iniciativa ha tingut lloc a l’avinguda de la Catedral, dins de les festes de Sant Roc que se celebren al barri Gòtic, gràcies a la implicació de veïns i comerciants de Barna Centre.

La carrera suposa un pas més en favor de la no-discriminació dels nens amb discapacitats físiques en activitats quotidianes per a la seva edat. Així, Font ja havia encapçalat la lluita per l’accessibilitat als parcs infantils de la capital catalana, i per l’escola inclusiva. En els últims mesos, gràcies a les xarxes socials havia fet una crida per a la celebració de proves esportives que permetin als nens tenir un repte que puguin complir. Considerava que les carreres organitzades a la ciutat, tot i que permetessin la participació de nens com la seva filla, no suposaven un veritable estímul perquè els afectats només poden recórrer un tram en aquestes condicions.

Notícies relacionades

Amb la cursa adaptada, els nens, d’un any i mig fins a 9 anys, han pogut recórrer 10, 20 o 30 metres, segons les seves limitacions, ajudats per fèrules, caminadors o cadires de rodes, segons els casos. Alguns, a tota velocitat. Els menors han viscut l’esdeveniment amb il·lusió, amb els aplaudiments dels molts veïns congregats i amb premis per a tothom, proporcionats per establiments de l’eix comercial.

Aquesta vegada feia dies que l’Emma Joana, que des dels tres anys ha protagonitzat diverses mobilitzacions per aquests drets bàsics, estava emocionada en vista de la idea de participar en una carrera, com va explicar la seva mare a aquest diari. Per a la resta de menors també ha sigut una jornada inoblidable. Els que no s’han pogut inscriure a l’haver-se arribat al màxim de participants (30) permesos en aquest cas per la pandèmia, en tindran ocasió pròximament ja que altres entitats tenen previstes activitats com la que han organitzat Fem Gòtic i Barna Centre.