TRÀNSIT

Acaba el termini que permetia als residents britànics conduir sense carnet espanyol

Portaveus d’uns 33.000 potencials afectats han traslladat els seus dubtes a l’Ambaixada del Regne Unit per la seva nova situació

La moratòria va acabar el 30 d’abril i ara només són vàlids durant sis mesos des de la seva arribada a Espanya

Acaba el termini que permetia als residents britànics conduir sense carnet espanyol

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

No hi va haver pròrroga. Molts residents britànics es dirigien aquesta setmana a les autoritats espanyoles per certificar que, davant el que esperaven, no hi haurà més moratòries per poder fer ús dels seus vehicles sense disposar de carnet de conduir expedit en territori espanyol.

Des d’aquest 1 de maig cap ciutadà resident originari del Regne Unit, però tampoc aquells irlandesos que van obtenir la documentació en terra britànic, podrà circular per les carreteres malaguenyes o de la resta del país amb un carnet de conduir no expedit a Espanya.

La notícia va generar només al municipi malagueny de Mijas més d’un centenar de consultes i de tràmits, per part de residents que ni tan sols s’havien inscrit a la llista que fins al 30 de desembre del 2020 es va preparar perquè qualsevol britànic pogués beneficiar-se de les moratòries que acaben d’expirar.

Ara s’obre un procés en el qual els portaveus dels col·lectius de residents britànics n’exigiran una ampliació addicional, en virtut del fet que durant la pandèmia les administracions es van mantenir col·lapsades i no van poder proporcionar la documentació requerida, després del preceptiu pagament de taxes, que els permeti «continuar conduint a Espanya com fins ara».

La portaveu de l’associació Brexpats in Spain International, Anne Hernández, va manifestar que aquesta setmana havien de mantenir una trobada telemàtica amb l’Ambaixada del Regne Unit a Espanya per resoldre els nombrosos dubtes que els plantegen molts dels 33.000 ciutadans que estan agrupats pel seu col·lectiu.

La polèmica en fòrums i xarxes socials de ciutadans britànics que resideixen a Espanya està servida. «Hi ha gent que va rebre de certs professionals una informació errònia. Els van dir que no es preocupessin perquè hi hauria una nova pròrroga, que finalment no s’ha produït. Per aquesta raó esperem una resposta del personal diplomàtic, ja que tenim el cas de persones que es van inscriure abans del 30 de desembre del 2020 i que posteriorment els ha caducat el carnet britànic», al·lega. En aquests casos queden en una espècie de llimbs administratius pels quals no poden regularitzar la seva situació legal.

Notícies relacionades

Segons fonts de la DGT consultades pels mateixos residents, després de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea i a partir d’aquest 1 de maig, «el règim dels permisos de conducció expedits per les autoritats britàniques serà el previst per als permisos expedits a tercers països, conforme al que recull l’article 21 del Reglament General de Conductors. És a dir, només seran vàlids per conduir durant el termini de sis mesos, des de l’entrada del seu titular a Espanya o des de la data d’obtenció de la seva residència legal». Davant aquesta situació, sembla difícil que hi hagi noves moratòries.

El final del termini que permetia als residents britànics conduir a Espanya amb els permisos del seu país va ser notícia als mitjans britànics aquesta setmana, que van criticar la situació en la qual es queden els residents i van recollir la resposta de les autoritats britàniques, que culpaven la burocràcia espanyola del retard per arribar a un acord.