Tres morts i quatre ferits

Incendi de Santa Coloma | Parlen els veïns: «L’infrahabitatge existeix»

Ni l’associació de veïns vinculada a la finca ni la federació d’associacions veïnals local coneixien la conflictivitat o les ocupacions

Veïns a títol individual del carrer del sinistre sí que tenien constància de les problemàtiques socials a l’edifici

Incendi de Santa Coloma | Parlen els veïns: «L’infrahabitatge existeix»

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

«Un company m’ha explicat avui que ahir va passar per la porta del bloc incendiat i es va trobar un senyor cridant a la Policia perquè hi havia algú cridant que els mataria a tots».

Ho explica Tomás Fernández, president de la Federació d’Associacions Veïnals de Santa Coloma de Gramenet (FAVGRAM), on la matinada d’aquest 4 de maig, concretament en el número 23 del carrer de Sant Joaquim del barri Riu Nord, han mort tres persones a causa d’un incendi que apunta a haver sigut intencionat a causa de problemes de convivència, segons ha explicat públicament la mateixa alcaldessa de la ciutat, Núria Parlon.

Malgrat l’anècdota relativa al dia anterior dels fets, ara bé, Fernández, president de la FAVGRAM, explica que no tenia constància de les ocupacions de la majoria de pisos del bloc –regularitzades a posteriori, això sí, amb lloguers socials entre propietària i ocupes– ni del deteriorament de la convivència a la finca.

«Vam tenir notícia que fa uns mesos va passar una cosa allà [amb referència a la mort d’una persona electrocutada en aquesta mateixa finca fa uns mesos, a qui també ha fet al·lusió la mateixa alcaldessa], però no va transcendir», diu Fernández.

«No sabíem res d’aquest bloc, però l’infrahabitatge és un fet»

Sobre el terreny, alguns veïns a títol individual sí que reconeixen ser coneixedors dels conflictes al bloc incendiat. És el cas d’un veí que demana identificar-se com a A. M., que anteriorment vivia en un pis just davant del lloc del sinistre.

«És un edifici ocupat des de fa bastant temps per gent diversa, i pel que sembla en els últims temps hi havia hagut enrenous diversos. Sempre havia sigut una finca conflictiva: baralles, festes...», afirma A. M., que no es mostra sorprès per l’ocorregut: «Entre la gent del barri sabíem que, de la mateixa manera que havien passat coses a Badalona, aquí també passaria alguna desgràcia».

No obstant, la visió pròxima dels veïns del carrer de Sant Joaquim contrasta amb la de les entitats veïnals de Santa Coloma. Així ho exemplifica Santi Tornero, secretari de l’Associació de Veïns de Riu Nord, barri al qual pertany la finca incendiada, que afirma que, malgrat els problemes habituals propis de l’àrea metropolitana que Santa Coloma pot patir, «d’aquest bloc concret no tenia ni idea».

Notícies relacionades

«De l’ocupació en aquest bloc específicament no en sabia res, tot i que sí que sabem que l’infrahabitatge i la necessitat de vivenda digna és un fet a la nostra ciutat i en tantes d’altres», conclou Tornero.

Més notícies de Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Ajuntaments