Agressions sexuals

El Ministeri de Justícia presenta un nou kit per a la recollida de mostres que permetrà resoldre més casos de violació

S’han distribuït ja 1.450 unitats del nou sistema que redueix el risc de contaminació de les proves (568 a Madrid, 511 a Barcelona, 284 a Sevilla i 87 a Tenerife)

El Ministeri de Justícia presenta un nou kit per a la recollida de mostres que permetrà resoldre més casos de violació
2
Es llegeix en minuts

El Ministeri de Justícia ha presentat aquest dijous el nou kit de recollida de mostres en casos d’agressió sexual que permet reduir el risc de contaminació de les proves i amb què es podrà donar resposta a agressions que fins ara no es podien resoldre.

El director del departament de Barcelona de l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses, Manuel Crespillo, ha sigut l’encarregat d’oferir els detalls d’aquest nou kit d’última generació, del qual s’han distribuït ja 1.450 unitats (568 a Madrid, 511 a Barcelona, 284 a Sevilla i 87 a Tenerife).

Aquest kit, compost per un conjunt d’estris i productes que busquen millorar la qualitat de l’anàlisi de les mostres per part del laboratori, redueix el risc de contaminació i garanteix la cadena de custòdia.

A més, utilitza escovillons que permeten una recuperació cel·lular del 90%, en comparació al 10% dels que s’han emprat fins ara, i disposa d’un sistema d’assecatge més ràpid que el dels convencionals, un detall important, ja que d’aquesta manera no es genera proliferació bacteriana, que pot fer fracassar l’anàlisi.

«Aquest kit d’última generació permetrà donar resposta a una gran quantitat d’agressions que fins ara no es podien resoldre», ha assegurat Crespillo, que ha detallat el contingut del kit, amb bosses de recollida de mostres d’ungles, cabells, roba, etc.

En el mateix acte, el Ministeri de Justícia ha presentat també el nou protocol d’actuació medicoforense per atendre víctimes de violència sexual.

«Hem de pensar en la víctima no només com una prova, que és com venia actuant fins ara, sinó com una persona amb unes necessitats concretes que hem d’atendre», ha defensat el director de l’Institut de Medicina Legal de la Rioja i vocal del Consell Medicoforense, Jorge González, en la presentació d’aquest nou protocol.

Pautes d’actuació

La guia, que estableix pautes d’actuació pericial per ajudar els metges forenses en l’atenció a les víctimes i que inclou els últims avenços tecnològics, incorpora un codi ètic per a l’atenció a les víctimes d’aquest tipus de delicte, que l’últim any va experimentar un creixement del 27%.

González ha detallat alguna de les propostes del protocol, que passen per transformar l’entorn sanitari on s’atén la víctima en un lloc «molt més agradable» i generar amb ella un clima de confiança que li permeti sentir-se més còmoda i col·laborar de manera més efectiva.

En aquest sentit, proposa que l’avaluació ginecològica i la que faci el metge forense es realitzin en un sol acte per reduir el nombre d’exploracions, i també que durant la revisió no es trobi mai completament despullada, sinó que es faci per parts, cobrint les zones del cos que no s’estiguin explorant.

«Hem de dedicar temps a la víctima, preparar-la per al reconeixement, que es trobi com menys incòmoda millor i conèixer les seves necessitats tenint en compte la seva afectació emocional i el pudor cap al reconeixement de parts íntimes de la seva anatomia», ha incidit aquest expert.

Notícies relacionades

Utilitzar un llenguatge clar i comprensible en tot moment i que les víctimes siguin conscients que són les «propietàries del procés de l’exploració» és una altra de les recomanacions de la guia, que també ofereix indicacions als metges forenses sobre com han d’actuar en el judici oral.

Insisteix en la necessitat d’una actuació precoç en el cas de sospita d’agressió i recorda que la víctima no necessàriament denuncia el delicte de manera immediata, de manera que recomana posar el cas en coneixement de l’autoritat judicial per no demorar la presa de mostres.

Temes:

Violacions