Educació

La Generalitat ampliarà el ventall de terceres llengües a les universitats

  • Cada universitat elaborarà una proposta que inclourà certificats d’altres llengües

  • El pressupost per a la formació i acreditació de les terceres llengües s’ha triplicat

La Generalitat ampliarà el ventall de terceres llengües a les universitats

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
EFE

La Conselleria d’Investigació i Universitats contempla incrementar el nombre de llengües que poden ser objecte de consecució com a tercera llengua a les universitats a fi de «posar en relleu la riquesa plurilingüe de Catalunya i reforçar la funció social de les universitats».

La conselleria ha indicat que, per a això, cada universitat elaborarà una proposta que inclourà certificats d’altres llengües, a part de les establertes en les proves per a l’accés a la universitat i que són l’anglès, el francès, l’alemany i l’italià.

La mesura forma part d’un pla de foment del coneixement de terceres llengües en els estudis de grau de les universitats catalanes abans que finalitzi el curs 2022-23, que cada universitat dissenyarà i adaptarà en funció del perfil d’estudiant o de les necessitats del pla d’estudis, segons la conselleria.

Així mateix, Investigació i Universitats ha afirmat que, a partir del diagnòstic sobre el coneixement d’idiomes, el nivell entre l’alumnat universitari «no és el desitjable i que cada universitat obté resultats diferents».

Per això, els plans i mesures que apliqui cada universitat «també han de ser específics i adaptats a la seva realitat», ha afegit el departament.

Investigació i Universitats ha recordat que els alumnes que finalitzin els estudis de grau a partir del curs 2021-22 no hauran d’acreditar o demostrar la consecució del nivell B2 d’una tercera llengua, tret de les titulacions de grau que tinguin incorporat aquest requisit en la memòria del pla d’estudis, o de les universitats que així ho hagin establert.

Més pressupost per a la formació

Així mateix, la conselleria ha anunciat que ha triplicat el pressupost anual d’ajudes per a la formació i acreditació de les terceres llengües dels universitaris, que passarà dels 330.000 als 900.000 euros.

Les ajudes formen part de la convocatòria del programa Parla 3, que està oberta i estarà activa fins al 31 d’agost, ha informat la conselleria, que ha afegit que, dels 900.000 euros, 330.000 es destinaran al curs actual 2021-22 i els 570.000 restants seran per al curs 2022-23.

L’augment de les ajudes Parla 3 s’emmarca dins del pla per a la millora de les competències en terceres llengües en el sistema universitari de Catalunya, que té com a finalitat «revertir les desigualtats detectades en el nivell d’idiomes dels estudiants universitaris», segons el director general d’Impacte Territorial i Social del Coneixement, Xavier Quinquillà.

«Tenim una gran disparitat de nivell entre els estudiants que entren en el sistema universitari i, per això, ens plantegem la millora conjunta de les competències en terceres llengües de tot l’alumnat», ha assegurat Quinquillà.

En una primera fase, la de la convocatòria ja oberta, les ajudes per als estudiants amb condicions socioeconòmiques més desfavorables passen de 350 euros a 600 i també s’incrementa la quantitat per fer front al pagament de la matrícula per a les proves d’acreditació del nivell B2, que passa dels 50 als 75 euros.

Notícies relacionades

D’altra banda, la convocatòria del 2022-23 millorarà la modalitat d’ajudes específiques per als estudiants amb beca, avançant el pagament de l’import total de l’ajuda als centres i no s’exigirà la superació del curs per part de l’alumne, sinó únicament el seguiment.

La conselleria ha afegit que també s’incrementen en 150.000 euros les ajudes Interlingua, destinades a actuacions de foment i ús de les llengües en l’àmbit universitari, que passen dels 623.779 euros del 2021 als 773.779 d’aquest any.