L’educació a Catalunya
L’Acadèmia Cultura de l’Hospitalet entaula la seva penúltima batalla contra el tancament
Les famílies es neguen a matricular els seus fills als barracons del Maria Miret o a l’Institut Fontserè
Reclamen al Govern que modifiqui un decret que permeti la integració de l’escola a la xarxa pública

Les famílies i professors de l’Acadèmia Cultura de l’Hospitalet de Llobregat, una escola concertada on estudien 319 alumnes d’infantil, primària i ESO, es resisteixen al tancament. Aquest dijous entaularan al Parlament una nova batalla per aconseguir que el Govern accepti la solució que els permetria assegurar la continuïtat del centre, integrat a la xarxa d’escoles públiques. Aquesta solució, i així ho plantejarà En Comú Podem a través d’una moció, passa per modificar el decret llei 10/2019 que regula la integració d’escoles a la xarxa pública de la Generalitat. Una modificació que introduiria el supòsit d’excepcionalitat per necessitats d’escolarització, que es dona en el cas de l’Hospitalet. D’aquesta manera, es respectaria l’esperit del decret i s’evitaria una eventual allau de peticions de centres concertats per passar a ser públics, mentre que donaria al Govern aquest marge per atendre casos excepcionals com el de l’Hospitalet.
Per a tots els afectats, des de famílies i professors (aquests a les portes de quedar-se sense feina), fins a tots els partits, a excepció d’ERC, representats a l’ajuntament de la segona ciutat de Catalunya, aquesta seria la solució més fàcil. Manel Pulido, de CCOO, explica que això permetria que l’Acadèmia Cultura pogués seguir amb la seva activitat a l’actual edifici provisionalment mentre es construeix l’escola pública que està projectada al solar del carrer Mas que ara ocupen uns barracons.
El Departament d’Educació no ho veu així. Malgrat que el maig del 2021 el llavors conseller Josep Bargalló va acceptar una moratòria d’un any per iniciar els tràmits per incorporar l’escola a la xarxa pública, el desembre passat un informe de Patrimoni –«que ningú ha vist», segons apunta Pulido– va assenyalar que l’edifici de l’Acadèmia Cultura no complia les condicions per passar a ser escola pública. Un informe tècnic va xifrar en tres milions d’euros el cost de les obres per transformar-lo, per la qual cosa el Departament, ja amb Josep Gonzàlez-Cambray al capdavant, va descartar la integració i va donar per inevitable el tancament. Famílies i docents coincideixen que no val la pena invertir tres milions d’euros en un edifici vell, però insisteixen que podrien continuar al vell fins que estigués construït el nou del carrer Mas.
La solució que planteja Educació és que els 60 nens d’infantil i els 154 de primària passin als barracons que al setembre deixen lliures els alumnes de l’escola Ernest Lluch, que estrenaran finalment edifici. Al solar que ocupen els barracons s’ha de construir la nova escola Maria Miret, però el regidor d’Educació de l’Hospitalet, David Quirós, ja avisa que serà impossible fer les obres amb els nens als barracons.
Pel que fa als 103 alumnes de secundària, Educació els envia a més d’un quilòmetre de distància, a l’Institut Eduard Fontserè, un centre d’alta complexitat per al qual, segons adverteix Pulido, la incorporació d’aquest centenar d’alumnes serà un problema; un problema d’espai que impedirà que pugui continuar atenent el seu alumnat com fins ara. «Si aquest pla segueix endavant, els problemes els veurem el curs que ve», avisa Pulido.
Problemes en potència
Aquests problemes o d’altres, perquè, segons explica Quirós, les famílies de l’Acadèmia Cultura no volen matricular els seus fills ni als barracons del Maria Miret ni a l’Institut Fontseré. «¿Què farà llavors Educació? ¿On matricularà aquests nens? ¿Obligarà les famílies a escolaritzar els seus fills on no volen? ¿Mantindrà una escola [la Maria Miret] sense alumnat?», es pregunta Quirós, que avança que només hi ha hagut 5 preinscripcions per cursar P3 al Maria Miret, on, apunta, les famílies que van anar a les portes obertes van ser rebuts per la directora de l’escola Ernest Lluch, però no van poder conèixer ni el projecte educatiu del Maria Miret ni el seu equip directiu, perquè encara no està contractat.
Notícies relacionades«Es tracta de trobar una solució política a un problema tècnic. Modificar el decret per possibilitar el traspàs del centre a la xarxa pública i que l’informe de Patrimoni no sigui vinculant», argumenta Pulido, que recorda que Educació no va tenir tants problemes per incorporar a la xarxa pública l’Escola Projecte, un centre concertat de Sarrià «sense les necessitats d’escolarització de l’Hospitalet», denuncia el dirigent sindical.
La responsable d’Educació del PSC, la diputada Esther Niubó, li dona la raó. «Modificar el decret és possible si hi ha voluntat política, però no sembla que n’hi hagi», afirma. Els socialistes donaran suport a la moció dels comuns amb un afegit: «Instar a un acord de govern per a la integració immediata de l’Acadèmia Cultura en el marc d’aquesta tramitació legislativa». Les comunitat educativa de l’Acadèmia estarà dijous a les portes del Parlament, creuant els dits i esperant que sí que hi hagi aquesta voluntat..
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Josep González Cambray Mestres i professors Educació a Catalunya Col·legi L'Hospitalet de Llobregat
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se