La llengua a Catalunya

Centenars de persones reclamen a ERC, el PSC i els comuns que retirin el pacte lingüístic

  • Els sindicats convocants opinen que l’acord «posa punt final a la immersió»

Centenars de persones reclamen a ERC, el PSC i els comuns que retirin el pacte lingüístic

Jordi Cotrina

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els sindicats Ustec, la Intersindical, la CGT i COS, el sindicat d’estudiants SEPC i l’associació de famílies aFFac han sortit aquest dissabte al carrer per protestar per la reforma de la llei de política lingüística pactada per ERC, el PSC i En Comú Podem, que consideren que suposa el «punt final» al model educatiu d’immersió lingüística. Centenars de persones (1.800, segons la Guàrdia Urbana) han donat suport a la marxa, que ha sortit de la plaça de Sant Jaume i ha acabat davant el Parlament de Catalunya.

El pacte d’ERC, el PSC i els comuns per retocar la llei de política lingüística de 1998 i encaixar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que fixa el 25% de les classes en castellà manté el català com a «llengua vehicular» i, al seu torn, garanteix l’ús del castellà, a més de donar marge als centres educatius per definir els seus projectes lingüístics.

Segons el parer dels convocants de la protesta d’aquest dissabte, aquesta proposta «suposa el punt i final del model d’immersió», que opinen que «ja ha sigut progressivament desmantellat des de fa anys». Així mateix, critiquen que «trasllada la responsabilitat als equips directius dels centres educatius, i que desprotegeix els docents de possibles denúncies o pressions».

És per això que reclamen a aquestes formacions la retirada de la proposició i l’obertura d’«un debat ampli amb el conjunt dels agents socials». I és que també denuncien que no s’ha comptat «amb el consens necessari entre la comunitat educativa».

Abans d’iniciar la manifestació, els organitzadors han llegit un manifest en què han reivindicat el dret «a viure i treballar plenament en català». La modificació, tramitada a la Mesa del Parlament per lectura única, és previst que es voti en el ple de l’última setmana d’abril.

Segons el parer d’aquestes entitats, el model lingüístic de Catalunya «ha de basar-se en el català com a llengua vehicular, ha de comptar amb prou recursos, com per exemple les aules d’acollida per donar suport a l’alumnat nouvingut, i ha de continuar garantint la cohesió social i la pervivència de la llengua».

Campanya de Plataforma per la Llengua

Notícies relacionades

La manifestació compta amb el recolzament de Plataforma per la Llengua, que divendres va iniciar una campanya a través del portal Canvia.cat per recollir firmes i pressionar ERC, PSC i comuns perquè retirin l’acord. A més, demanen al Govern que creï un pla d’acció perquè la immersió «s’apliqui». Aquest pla inclou punts com ara destinar el 6% del PIB a educació, augmentar el pressupost del Departament d’Educació per cobrir les necessitats que el model d’escola catalana requereix, crear un pla específic perquè els professors millorin els seus coneixements sociolingüístics, augmentar les aules d’acollida i crear materials didàctics en català.

Finalment, li reclamen al Govern que impulsi un «front judicial comú» contra la sentència del TSJC. Plantegen, per exemple, «denunciar que la sentència incompleix la CELRoM, un tractat internacional firmat per l’Estat espanyol».