Coronavirus:

La jutge imputa la directora de la residència de Tremp per la mort de 64 avis

La magistrada obre una altra causa pel contagi dels treballadors del geriàtric

La jutge imputa la directora de la residència de Tremp per la mort de 64 avis
2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La jutge Anna Montserrat Capdevila ha imputat per diversos delictes, entre els quals homicidi imprudent, R. N. B, directora de la residència de Tremp on van morir 65 avis per coronavirus entre el 22 de novembre i el 25 de desembre del 2020, així com M. R. N. O., responsable higienicosanitària del geriàtric Sant Hospital de Tremp, gestionada per la fundació eclesiàstica privada Fiella. La seva declaració, no obstant, es produirà quan la togada ho consideri oportú i «en funció de les diligències practicades», segons les interlocutòries en les quals també s’acorda que se citin una cinquantena de testimonis i els mossos que s’han encarregat de la investigació. El procés judicial s’ha obert arran de la denúncia presentada per la fiscalia.

La magistrada ha incoat dues causes separades. Una pels presumptes homicidis imprudents i per «vexacions injustes». En aquest cas, a més de les declaracions de testimonis, la jutge ha requerit a l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forense (IMLCF) que els remeti una sèrie d’informes sol·licitats l’agost del 201 i també perquè elaborin un dictamen sobre els residents morts a fi d’obtenir informació respecte a la «positivització» de la covid. Quant al segon procés, en què es pretén aclarir si s’ha comès un presumpte delicte contra la seguretat dels treballadors, la instructora ha demanat a l’IMLCF un informe de quan es van contagiar una quarantena de treballadors del centre.

Malgrat que només s’atorga la qualitat d’imputats a la direcció de la residència, la jutge aclareix que s’ha de prendre declaració en la mateixa condició «a aquelles persones físiques o jurídiques que de la instrucció de la causa pogués resultar responsables» en la comissió dels delictes investigats. No precisa més, però obre la porta que en un futur i depenent de les diligències que es practiquin s’ampliï el nombre d’encausats que podrien anar a judici.

«Gravíssimes disfuncions»

Notícies relacionades

La fiscalia considera que per part de la directora de la residència Fiella i de la responsable higienicosanitària «s’hauria incorregut en gravíssimes disfuncions i dèficits organitzatius amb decisiva influència en el contagi de 42 treballadors d’un total de 64 i en la mort, entre el 22 de novembre i el 25 de desembre del 2020, de 64 dels 142 residents». Al seu entendre, aquestes disfuncions consistirien en l’incompliment del pla de contingència, la falta de previsió, control i supervisió de la direcció i la no-assumpció de les recomanacions efectuades per la Conselleria de Salut.

La denúncia exposa que el geriàtric de Tremp va anotar registres de temperatures d’usuaris ja morts, als quals va privar d’una «assistència mèdica adequada». I els residents van ser exposats a un «tracte inadequat» al no evitar-se el seu contagi, obligant-los a mantenir-se amb residents malalts. En aquest sentit, també investiguen si realment van rebre l’atenció que necessitaven, si van tenir falta de cura, alimentació i neteja i, fins i tot, van passar fred i set. Així mateix, se’ls va impedir el contacte amb els seus familiars en els últims moments de la seva vida, els qui «els haurien pogut procurar aquesta pau que necessitaven», segons l’acusació. En relació amb els familiars, en la denúncia s’explica que alguns d’ells van passar dies sense tenir cap notícia dels seus pròxims i que, de fet, alguns van ser informats que es trobaven en bon estat quan en realitat ja havien mort.