coronavirus

El fiscal acusa el director i el metge d’un geriàtric on van morir 55 avis

  • El ministeri públic atribueix a l’equip directiu de la Residència Palau «negligència» i «falta de diligència» en la cura i atenció dels ingressats al centre de Palau-solità i Plegamans

El fiscal acusa el director i el metge d’un geriàtric on van morir 55 avis

ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La fiscal en cap de l’àrea de Sabadell, Neus Pujal, acusa José Luis M. P., director de la Residència Palau, a Palau-solità i Plegamas (Vallès Occidental) , i Gian E. G., metge del centre, de «negligència» i «falta de diligència» en la cura i l’atenció als avis durant els primers mesos de la pandèmia del coronavirus, el 2020. L’equip directiu i el personal de servei, precisa la denúncia a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, no va posar al servei dels usuaris, persones «especialment vulnerables», els mitjans a què «està legalment obligat» i va fer «cas omís» a les recomanacions de la Generalitat. En aquest geriàtric van morir 55 residents des del 14 de març, quan es va decretar l’estat d’alarma, fins a l’1 de maig, quan es va efectuar una inspecció.

La fiscalia sol·licita que s’agrupin en una mateixa causa tots els processos judicials oberts per les morts per covid en aquesta residència i que van ser impulsats per les famílies dels morts. El ministeri públic atribueix al director i al metge del geriàtrics els delictes d’abandonament de persona necessitada d’especial protecció i d’omissió del deure de socors.

La investigació prèvia de la fiscalia i dels Mossos va portar a col·lació que abans d’esclatar la pandèmia, la inspecció havia detectat anomalies «importants» en la residència, cosa que va donar lloc a la incoació d’un expedient sancionador per «reiterat» incompliment de les condicions relatives a la salut, així com per no adoptar les decisions necessàries per prevenir lesions. Segons l’acusació pública, la pandèmia «va agreujar» la situació i «va multiplicar les deficiències».

Les primeres defuncions a la residència es van produir el març del 2020. Els treballadors van revelar que el geriàtric funcionava igual que abans de decretar-se l’estat d’alarma. Els residents, malgrat la covid, compartien espais comuns i no portaven la mascareta, quan les recomanacions eren les de restringir al màxim els contactes i la mobilitat entre plantes i suspendre les activitats grupals.

Festa en plena pandèmia

La denúncia detalla que, fins i tot, el 19 de març es va celebrar al centre l’aniversari d’una àvia, en la qual van participar altres ingressats i personal del geriàtric. I això, malgrat que un dia abans s’havia tingut coneixement de l’existència d’un sospitós de covid. La fiscal remarca que tot això «va contribuir a multiplicar» els casos de possibles infectats.

Notícies relacionades

Segons la fiscalia, les mesures de prevenció «eren deficients» i no «eren suficients». Un exemple, el personal del geriàtric sí que comptava amb equips de protecció, però, segons l’acusació, no «els utilitzaven correctament». Va haver de ser l’Equip d’Assistència Primària (EAP) de Palau-solità els que proposessin millorar la higiene. Des de la necessitat de canviar-se o treure’s els guants, a canviar el davantal a cada pacient o la desinfecció dels termòmetres. Van advertir que si no corregien la seva actitud, no visitarien els avis.

A l’esclatar la pandèmia, incideix la denúncia, el canal d’informació amb les famílies «era poc transparent». En els casos de trasllats a l’hospital, la «demora» era «injustificada». Opacitat, explicacions «contradictòries», denegació de videoconferència quan l’avi s’estava morint i retard sense motiu en la comunicació de les morts als familiars, són les queixes que invoquen els familiars i que són recollits per la fiscalia.