99% d’efectivitat

La pastilla anticonceptiva masculina funciona en ratolins i no té efectes secundaris

Un equip de científics podria iniciar els assajos en humans aquest any

La pastilla anticonceptiva masculina funciona en ratolins i no té efectes secundaris

123RF

2
Es llegeix en minuts
France Presse

Un equip de científics ha informat que ha desenvolupat una pastilla anticonceptiva masculina que ha demostrat un 99% d’efectivitat en ratolins sense efectes secundaris. Els assajos en humans podrien començar a finals d’any.

Els resultats d’aquest anticonceptiu seran presentats a la reunió de la primavera boreal de la Societat Química nord-americana i marquen una fita en l’oferta de mètodes de control de la natalitat i de responsabilitats per als homes.

Des que la pastilla anticonceptiva per a les dones va ser aprovada a la dècada de 1960, els investigadors han estat interessats en el desenvolupament de l’equivalent masculí.

Compartir la responsabilitat

«Múltiples estudis mostren que els homes estan interessats en compartir la responsabilitat anticonceptiva amb les seves companyes», ha dit a l’AFP el metge Abdullah al-Noman, graduat de la universitat de Minnesota, a càrrec de presentar aquesta investigació. Però fins ara, entre els mètodes efectius per a homes disponibles només es troben els condons i la vasectomia.

En el cas de la vasectomia, la cirurgia reversible és costosa i no sempre té èxit.

La píndola femenina

La pastilla femenina fa servir hormones per alterar el cicle menstrual i els esforços històrics per desenvolupar un equivalent masculí s’han centrat en l’hormona de la testosterona.

El problema amb aquest enfocament, no obstant, és que té efectes secundaris com l’augment de pes, la depressió i l’increment dels nivells del colesterol conegut com a lipoproteïna de baixa densitat (LDL), que augmenta els riscos de malalties cardíaques.

La pastilla femenina també causa efectes secundaris, que inclouen riscos de coagulació sanguínia, però davant la possibilitat de quedar embarassada en absència d’un mètode anticonceptiu, el càlcul del risc difereix.

En què consisteix

Les píndoles anticonceptives contenen dues formes d’hormones artificials denominades estrogen i progestina. Aquestes hormones es produeixen de manera natural als ovaris d’una dona. Les pastilles poden contenir les dues hormones o progestina només.

Les dues hormones impedeixen que l’ovari d’una dona alliberi un òvul durant el seu cicle menstrual (cosa que es diu ovulació). Elles fan això canviant els nivells de les hormones naturals que el cos produeix.

La progestina també fa que la mucositat al voltant del coll uterí d’una dona es torni espessa i enganxosa. Això impedeix que els espermatozoides entrin a l’úter.

Notícies relacionades

La píndola és un dels mètodes anticonceptius més fiables i ofereix un alt grau de protecció contra l’embaràs quan es pren com s’indica. Les dones han de prendre la píndola cada dia a la mateixa hora, tant si tenen sexe com si no.

Hi ha molts tipus diferents de píndoles anticonceptives i totes són lleugerament diferents. És important prendre les píndoles com s’indica perquè oblidar prendre-les o no prendre-les a temps fa que siguin menys efectives.