Salut sexual

Anticonceptius femenins i masculins: efectes secundaris, freqüència d’ús i altres claus

  • El preservatiu segueix sent el mètode estrella, tant en homes com en dones

  • Persisteix el desconeixement i els dubtes entorn de la píndola, malgrat que els beneficis són superiors als riscos

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

L’anticoncepció ha avançat molt en els últims anys a Espanya. Tot i que persisteix un percentatge d’espanyoles (el 21%) que reconeix que manté relacions sexuals sense protecció amb bastanta freqüència, un 61% declara que sempre utilitza algun mètode. Entre aquests, el preservatiu segueix sent l’hàbit estrella, seguit de la píndola, que s’utilitza menys a Espanya que als països de l’entorn perquè encara persisteix certa por de les hormones, desconeixement o falses creences. Aquestes són les claus de l’anticoncepció a Espanya: 

Els mètodes de les dones

L’Enquesta Nacional d’Anticoncepció, en la seva edició del 2020, indica que el 31% de les dones que utilitzen protecció en les seves relacions opten pel preservatiu masculí. En segon lloc se situa la píndola, triada pel 18% de les dones en edat fèrtil. El DIU de coure és utilitzat per un 4% i un altre 4% utilitza el DIU hormonal.

La lligadura de trompes o el mètode Essure (oclusió tubària) és utilitzat pel 2%, l’anell vaginal per un altre 2% i un implant subcutani per l’1,4%. A partir d’aquí s’utilitzen de manera més minoritària els pegats, les minipíndoles, els injectables i fins i tot en el 0,1% dels casos mètodes sense eficàcia completa en la prevenció de l’embaràs com l’ogino o la marxa enrere.

Els mètodes dels homes

L’esmentada enquesta, realitzada per la Societat Espanyola de Contracepció des del 2014 i referent a Espanya en aquest tema, només s’efectua entre dones. Per trobar dades oficials sobre la protecció utilitzada pels homes cal remuntar-se a l’Enquesta Nacional de Salut Sexual, que el Ministeri de Sanitat no realitza des del 2009. Aquell sondeig indicava que el 61% prefereix el preservatiu masculí, seguit molt de lluny pels homes que es realitzen una vasectomia (el 9%). El 22% confia en la píndola presa per les seves parelles –ja que la píndola masculina encara està en fase d’estudi– i les cremes espermicides només són utilitzades pel 2,8%. 

Ús del doble mètode

Per prevenir embarassos i malalties de transmissió sexual, el 16% de les dones sempre utilitza preservatiu juntament amb algun altre mètode anticonceptiu, segons l’esmentada Enquesta d’Anticoncepció. Un altre 8,8% ho fa de manera ocasional i un 73% mai. No obstant, l’ús combinat és més freqüent entre les dones joves, de 15 a 19 anys. 

La píndola de l’endemà

El 38% de les dones en edat fèrtil declara haver recorregut en alguna ocasió a la píndola de l’endemà. Aquest percentatge supera el 40% entre les de 20 a 39 anys. I és que es calcula que un 6% del total de les dones espanyoles no utilitza cap tipus protecció en les seves relacions sexuals i no desitja tenir fills, per això algunes d’elles recorren a la píndola de l’endemà i d’altres han d’avortar. El 2021 es van produir 88.269 interrupcions voluntàries de l’embaràs, un 10,97% menys que l’any anterior després de tres anys consecutius de petits repunts. 

Els dubtes i pors

Entre les dones espanyoles persisteix certa por dels efectes secundaris dels anticonceptius hormonals, així com un desconeixement sobre aquests. Un recent estudi del Centre de Salut Sexual Alicante III i Exeltis assenyala que la meitat de les espanyoles no coneixen que existeixen dos tipus de píndoles (combinada i de només gestagen). Només un terç saben el que són els estrògens i encara menys els progestàgens, per això els ginecòlegs donen suport a una campanya audiovisual, posada en marxa recentment, destinada que les dones deixin enrere els complexos i estereotips i acudeixin amb més freqüència a un especialista que els assessori sobre quin mètode és més eficaç i segur en la seva situació. 

Els efectes secundaris sobre l’aparell genital

Els anticonceptius orals disminueixen la incidència de càncer d’ovari o endometri i s’ha detectat un possible augment dels tumors de cervis, tot i que és una malaltia molt infreqüent. Respecte al càncer de mama, la majoria d’estudis indiquen que no augmenta la seva incidència o ho fa molt discretament. Al contrari, la píndola sol ajudar a disminuir la dismenorrea (les rampes menstruals o el dolor), la hipermenorrea (regles molt abundants i de durada excessiva) i les anèmies. Així mateix, ajuden a millorar els quistos ovàrics funcionals, els trastorns menstruals, la incidència d’embaràs ectòpic o la malaltia inflamatori pelviana.

Altres efectes secundaris

Entre els efectes secundaris més importants s’ha descrit un augment de la hipertensió, dels coàguls o de les malalties cardiovasculars, especialment entre les dones fumadores i més grans de 35 anys.

Així mateix, la píndola pot provocar retenció de líquids, cefalees, disminució de la libido, depressió, irritabilitat, nàusees, colitis o augment de pes.

Si bé, l’Agència Espanyola del Medicament assegura que els seus beneficis per evitar embarassos no desitjats superen els possibles riscos i que no existeix cap raó per deixar de prendre un anticonceptiu hormonal combinat si no s’experimenta cap problema. Quant al risc de patir tromboembolisme venós, segons l’AEMPS, és «baix» i la seva aparició és més freqüent el primer any.