Vaga de l’educació a Catalunya

Aragonès dona suport a Cambray i rebutja mediar en la protesta del professorat

  • Uns 10.000 docents es manifesten davant del Palau de la Generalitat el tercer dia de vaga, l’últim d’aquesta setmana

  • Educació irrita de nou els professors a l’exhibir al Saló un avenç del currículum de Batxillerat que encara no s’ha enviat als centres

3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

El tercer dia de vaga –l’últim d’aquesta setmana– en protesta per la gestió del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, uns 10.000 docents de l’escola pública s’han manifestat pel centre de Barcelona fins a arribar a les portes del Palau de la Generalitat, on han reclamat la mediació del president, Pere Aragonès, en aquest conflicte. Els sindicats convocants de l’aturada(Ustec, CCOO, UGT, Aspepc, Intersindical, USOC i CGT) consideren que Cambray «ja no és un interlocutor vàlid» i, directament, demanen ja, no la seva dimissió, sinó el seu cessament. Des d’Alemanya, on ha anat de viatge oficial, el president ha rebutjat ser interlocutor i ha donat suport al seu conseller. «Té l’experiència, el coneixement i la confiança» per dialogar amb la comunitat educativa i generar «els màxims acords possibles», amb «tot el Govern al seu costat».

Els sindicats no s’han desanimat davant la reacció d’Aragonès. «Ja ens l’esperàvem. A nivell polític han de mostrar unitat. Entenem que el president no vulgui desautoritzar en públic Cambray. Però ja veurem com evolucionen les coses», ha assenyalat Iolanda Segura, la portaveu del sindicat Ustec.

Quant a la manifestació d’aquest dijous, i abans de conèixer el ‘no’ d’Aragonès, els representants sindicals han entrat al Palau on han entregat a la secretària general de Presidència, Núria Cuenca, una carta dirigida al president. En la missiva, li recorden els 10 anys de retallades en educació i li exposen l’actitud de «menyspreu» que Cambray ha mostrat cap a la comunitat educativa. Al·ludeixen a la reunió que van mantenir amb ell dimarts i apunten que el conseller «va demostrar ineficàcia i inexperiència» i no va assumir cap proposta de negociació ni diàleg, per tant, els és impossible, asseguren, desbloquejar la situació. I afegeixen que l’actitud «autoritària» de Cambray és inassumible, i demanen a Aragonès que assumeixi personalment la negociació i convoqui el comitè de vaga, cosa que el president ja ha descartat.

A l’espera de si s’obre o no una negociació, les pròximes aturades convocades seran els dies 29 i 30 de març. Aquest tercer dia ha tingut un seguiment del 9,8% segons Educació. El sindicat Aspepc l’ha elevat al 47,8%

Nova polèmica amb el currículum

El malestar del professorat amb Cambray no té aspecte d’apaivagar-se, sinó tot el contrari. El Departament d’Educació, que encara no ha enviat als centres l’esborrany del nou currículum de Batxillerat –que inclou el nou Batxillerat General–, ha presentat al Saló de l’Ensenyament un díptic amb informació «provisional» sobre el Batxillerat del curs 2022-23, en què s’exposen els diversos tipus, inclòs el General, que diu que estarà en «fase pilot», així com les matèries comunes, les de modalitat i les optatives. I fins i tot hi consta la distribució horària de cada matèria. La mateixa informació també ha aparegut a la web d’Educació.

Notícies relacionades

Però, i d’aquí ve el malestar, a les direccions dels centres no els ha arribat a data de 17 de març res relatiu al nou currículum. Això ha irritat de nou els docents. «És un absolut menyspreu a tota la comunitat educativa», ha assenyalat el secretari general d’Aspepc, Xavier Massó.

Precisament, un dels aspectes que ha portat els professors a la vaga ha sigut la «poca consideració» que Cambray té amb ells. S’han hagut d’assabentar dels currículums i del nou calendari, per exemple, a través dels mitjans de comunicació, sense que prèviament Educació els consultés ni comuniqués res.