Tensió bèl·lica a l’est

Una mare i els seus fills, víctimes de la icònica foto de la guerra d’Ucraïna

Tatiana Perebeinos, de 43 anys, i els seus fills, de 9 i 18, van morir per foc rus quan fugien d’Irpín

Una mare i els seus fills, víctimes de la icònica foto de la guerra d’Ucraïna

EUROPA PRESS / DIEGO HERRERA

2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Els seus cossos, tapats amb llençols ensangonats que només deixen veure alguna mà i algun peu, i les seves maletes, al seu costat com fidels animals que no se separen de l’amo ni en els pitjors moments, van ser fotografiats a la localitat d’Irpín, a Ucraïna, durament bombardejada per foc rus. Les instantànies, d’una força brutal, han fet la volta al món i s’han convertit en icona de la guerra a Ucraïna. Icona de la falta de miraments de Putin amb la població civil, bombardejada sense pietat. Suposadament, quan van ser assassinats estava en vigor un alto el foc per permetre l’evacuació de la població.

¿Qui hi havia sota d’aquests llençols? Eren els malaguanyats tres membres d’una mateixa família: Tatiana Perebeinos, de 43 anys, i els seus dos fills, Nikita, de 18, i Alisa, de 9. Els faltava un escàs mig quilòmetre per posar-se a recer en la seva fugida de l’assetjada localitat d’Irpín quan un morter rus hi va impactar de ple i va causar la mort en l’acte dels dos joves i va ferir fatalment la seva mare. Els dos gossos yorkshire que portaven van perdre la vida. Van esperar per sortir de la ciutat perquè estaven cuidant l’àvia malalta fins que la sortida es va fer imperiosa al quedar-se sense aigua, electricitat i calefacció. El marit i pare, Serguei, feia que s’encongís el cor de tot el món hores després a través de Facebook demanant el perdó de la seva família per no haver-la pogut protegir.

Més macabre resulta el periple d’aquesta família al conèixer que, naturals de Donetsk, a la regió ucraïnesa prorussa del Donbass, ja havien fugit d’aquesta zona de conflicte per instal·lar-se als voltants de Kíev, la capital, amb la intenció de buscar un lloc estable on veure créixer els seus fills.

Cap de comptabilitat

Perebeinos era cap de comptabilitat a SE Ranking, una empresa de tecnologia de la informació, i va fer broma amb els seus col·legues sobre el seu futur en un viatge de treball a les muntanyes de Geòrgia tot just tres dies abans que la guerra s’apoderés d’Ucraïna, segons informa la web californiana ‘SpamChronicles’. Bevent vi i xerrant amb els seus col·legues, relata la publicació, la dona va estar fins a altes hores de la nit en una vetllada amb els membres de la jove ‘start-up’ compartint els seus ambiciosos i transcendentals plans per al futur.

«Sempre podies acudir a ella amb les preguntes més estúpides sobre impostos, pagaments internacionals o qualsevol altra cosa», va dir un dels col·legues , que va afegir: «Sempre responia amb paciència, posant totes les opcions sobre la taula».

Notícies relacionades

A l’homenatge realitzat en l’empresa en memòria de la víctima van ser moltes les al·lusions contra els ocupants russos, acusats d’haver-hi comès un «crim contra la humanitat». «El nostre cor està trencat. «No hi ha paraules per descriure la nostra pena o alleujar el nostre dolor. Però és molt important per a nosaltres que la Tatiana i els seus fills Alisa i Nikita no es converteixin en estadístiques», va dir un dels seus companys.

«Ens sentim completament impotents, però intentem almenys amb algunes petites coses ajudar-lo a sobreviure els horrors d’aquests dies», va dir un representant de l’empresa amb referència a Serguei, pare i marit dels morts, per afegir: «Només tres dies abans de la guerra, érem a Geòrgia, fent plans per al futur, i ara estem escrivint un obituari per a la nostra Tatiana i els seus fills».