Un miler de persones intenten saltar de nou la tanca de Melilla

  • La delegació del Govern assegura que no s’ha produït cap entrada irregular

Un miler de persones intenten saltar de nou la tanca de Melilla

EFE/Paqui Sánchez

3
Es llegeix en minuts

La policia espanyola i marroquina han frustrat un nou intent de salt a Melilla aquest dimarts. A primera hora del matí un miler de persones s’han dirigit cap a la ciutat autònoma des de territori marroquí i 400 han aconseguit arribar fins a la tanca. Segons la Delegació del Govern de Melilla, no s’hi ha registrat cap entrada irregular. És el tercer intent en una setmana. En les anteriors ocasions unes 871 persones van aconseguir accedir a la ciutat espanyola. 

Aquesta temptativa d’entrada s’ha produït al sud de Melilla, entre els passos fronterers de Barrio Chino i Beni-Enzar. Els últims dies, més de 4.500 persones migrants han mirat d’arribar a terra espanyol. Moltes es troben acampades a pocs quilòmetres de la tanca en condicions precàries a l’espera de poder intentar-ho de nou. 

La delegada del Govern a Melilla, Sabrina Moh, ha manifestat poques hores després que es continua «mantenint un dispositiu de vigilància, tant per part de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat com de les forces marroquines», segons recull el ‘Faro de Melilla’. A més, Moh ha defensat que es manté una bona coordinació amb la policia marroquina i ha apuntat que també han reforçat el seu operatiu aquests últims dies. 

Reforços policials

Reforços policialsDesprés dels dos primers intents de salt, el 2 i 3 de març, la Delegació del Govern de Melilla va informar que durant el cap de setmana arribarien a la ciutat prop d’un centenar d’agents per reforçar el dispositiu actual, conformat per agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. A més, la delegada del Govern va criticar l’«agressivitat» de les persones que van mirar d’arribar a la ciutat i va lamentar que desenes de policies van resultar ferits la setmana passada. 

El ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, es va desplaçar diumenge fins a la frontera per conèixer de primera mà la situació i mostrar el seu recolzament a les forces de seguretat. El ministre també va defensar que s’havia actuat «amb proporcionalitat i respectant el principi de legalitat» després de la publicació de diversos vídeos per part d’oenagés que denunciaven la violència utilitzada per la policia per contenir l’entrada de migrants. 

En paral·lel, el Sindicat Unificat de Policia ha demanat a les autoritats que es creï una unitat d’intervenció policial permanent a Melilla per evitar enviar-hi reforços cada vegada que es produeixen intents de saltar la tanca. 

Els efectes de la pandèmia colpegen la comunitat migrant

Els efectes de la pandèmia colpegen la comunitat migrantEls efectes de la pandèmia han colpejat especialment la comunitat migrant procedent de l’Àfrica subsahariana que es troba al Marroc. Segons denuncien diversos líders comunitaris, molts d’ells es troben sense recursos, encallats al Marroc i amb poques oportunitats laborals. 

Una de les adversitats més grans que afronten és obtenir la residència al Marroc per poder optar a un contracte de treball. Els mateixos migrants relaten que és una tasca gairebé impossible i que les condicions que exigeixen les autoritats exclouen molts d’ells del procés. També critiquen que cap país europeu ofereix vies legals i segures per poder emigrar amb un visat. 

Una altra de les raons que apunten els experts a aquests últims intents d’arribar a Espanya per Melilla és que les rutes marítimes, en pastera creuant el Mediterrani o l’Atlàntic, en direcció a les Canàries, s’han tornat molt cares. Expliquen que moltes de les persones que tenen intenció de creuar-los no tenen els recursos per pagar els preus que exigeixen les màfies que organitzen aquestes travessies, segons recull el mitjà marroquí Médias24.Detencions de la policia marroquina

Notícies relacionades

Médias24.Detencions de la policia marroquinaLa secció de Nador (nord del Marroc) de l’Associació Marroquina pels Drets Humans ha denunciat aquest dimarts que després del nou intent d’accedir a Melilla, la policia marroquina ha portat a terme una «onada d’arrestos» de persones migrants que eren en punts pròxims a la frontera, també a la zona muntanyosa de Gourougou, a pocs quilòmetres de Melilla. 

Segons expliquen, desenes d’aquestes persones migrants d’origen sudanès i subsaharià han sigut traslladades a quatre autobusos fins a la població marroquina d’Arekmane. Aquesta associació en defensa dels drets humans ja ha denunciat en anteriors ocasions que en aquest punt hi ha un centre on els migrants són retinguts i en ocasions són traslladats fins al sud o interior del país.