Segona edició

20 dones professionals de la gastronomia exhibiran talent i poder el 8-M

  • Xefs, caps de sala, productores i empresàries se citaran presencialment i virtualment a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, on cuinaran i explicaran les seves experiències des de la perspectiva femenina

20 dones professionals de la gastronomia exhibiran talent i poder el 8-M

Julio Carbó

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Les cuines domèstiques han sigut històricament territori femení. Però davant aquest rol tradicional que a poc a poc es va difuminant entre les noves generacions, sorprenia que des de principis de segle els restaurants més prestigiosos projectessin insistentment (amb nom propi) xefs i empresaris del gènere masculí. Esborrant aquests límits, Gastrodona presentarà dimarts que ve la gradual conquesta professional de cuines, sales, producció alimentària i emprenedoria per part de dones talentoses i polivalents, amb el testimoni –amb el ganivet de cuina i el producte a la mà– d’una vintena.

La cita viurà la seva segona edició a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, després d’una primera, fa un any, que va tenir la limitació del format virtual. Ara es podrà seguir in situ (amb invitació), en streaming en directe (Gastroevents online) o després a Youtube, amb un muntatge ampliat més enllà de les xefs, que inclou des de la trinxera de les proveïdores de primera línia a les elaboradores i productores.

Serà una jornada amb molt de gust i fons tant als fogons com en les reflexions. Conduïda per la periodista gastronòmica Carme Gasull i el també comunicador i dinamitzador de Repicat Events (organització), Lluís Bofill. Per la palestra passaran preparacions, trucs, demostracions i xerrades sobre el producte i el paper femení en l’univers de la restauració i l’alimentació, en un moment que la proximitat i la sostenibilitat han passat a ser clau a grans ciutats com Barcelona.

Receptes i confessions

Però el fragant escenari no només serà un parèntesi del 8-M per aprendre i delectar-se. També per escoltar experiències. Com la de la xef Carlota Claver (La Gormanda), que prepararà uns pèsols amb crema de cranc, galera i nyàmeres, mentre rememora la seva evolució a la cuina, després de dues dècades de professió i cinc amb el seu negoci. «És clar que han canviat les coses, al principi havia de demostrar fins i tot que podia tenir la força d’un home per fer anar grans cassoles. Alguns se sorprenien al veure’t treballar».

Per fortuna, assumeix, «ara el paper de la dona en la gastronomia s’ha anat normalitzant». No ha sigut fàcil conciliar vida personal i laboral –tot un repte en l’hostaleria en general–, interioritzant en les seves filles la idea que «el dia divertit era dilluns». Fins ara, que al dedicar-se per complet al negoci el seu marit i soci, l’Ignasi, han fet el pas de tancar diumenge i «millorar molt» la imprescindible vida familiar. La seva cuina de producte, pròxima, «amb carinyo» i de temporada, també li ha permès acostar-se a l’univers femení del sector. «Ens entenem molt bé», diu, al·ludint a les creixents proveïdores i productores.

Una de les que dimarts agafaran el micro serà Leidy Johana Aya Vega, administradora de Mariscos Cormar, com aqüicultora i productora d’ostres de Deltebre, entre altres. O l’elaboradora d’oli Cande Andreu, que també és secretària del Consell Regulador de la DOP Oli Terra Alta, com a dones amb gastropoder, més enllà de la plataforma pública dels restaurants. La somelier Meritxell Falgueras (Celler de Gelida) maridarà amb cervesa els plats que desfilin en escena, començant per Ada Parellada a les 9.30 hores i fins a gairebé les 16.00 hores.

Però en aquesta reivindicació professional no poden faltar veus com la de Fina Navarro, cap de sala de Gaig i Petit Comitè a Barcelona. «La figura en la restauració sempre ha sigut el cuiner però això a la sala ho tenim assumit», explica a aquest diari. En el seu cas, al costat del seu marit, el xef Carles Gaig, suma 25 anys d’experiència portant servei i administració. Un paper tan necessitat de tècnica com de «psicologia», en què creu que la dona té molt a dir. «M’encanta el client, saber què necessita, fer-li les coses fàcils i que es trobi com si fos un convidat de casa», apunta. Per ella, conciliar no era un esforç, sinó que amb naturalitat va dissenyar horaris i hàbits a la mesura de la seva família: «Sempre hem sopat a les set de la tarda i a poder ser a casa». Fins al punt que la seva filla tripula el Gaig de Singapur, i ara només es lamenta per com de «maltractada ha sigut l’hostaleria» a Catalunya durant la crisi sanitària.

Solidaritat i integració

Notícies relacionades

D’aquesta pandèmia, tanmateix, Patty Torres ha tret molta energia. L’empresària fa 21 anys es va atrevir a crear l’exitós càtering Torres & Hellman, sorgit com a «únic negoci vinculat a l’hostaleria», en què s’havia forjat, i «que no necessitava una gran inversió» i li permetia la conciliació necessària en la seva situació de mare separada amb tres fills. Però li faltava fer un pas social, que va sorgir durant la crisi de la covid. Va muntar Cooking for a Mission per repartir –gràcies a donacions– molt menjar entre fundacions i persones vulnerables, amb fins a 1.500 menús per setmana.

La nova aventura, que explicarà al Gastrodona, apuja el llistó solidari i es dirà She Bistro, juntament amb Berta Argenté. «Tenia el somni d’un menjador social, però ben decorat i per a gent que tot i que tingui sostre amb prou feines tingui res més, que no tingui potser accés a proteïnes vegetals». Al nou restaurant –en via de finançament– no només contractaran dones que hagin sigut víctimes de violència domèstica, sinó col·lectius vulnerables (en un 70%, davant la resta de l’equip professional). També tindran com a comensals a persones necessitades de «menjar i escalf», prèviament seleccionades per entitats (famílies, parelles, jubilats...), perquè mengin gratis durant uns mesos sense passar per caixa, remarca.