Va estafar més de 1.000 milions

Detinguda a Catalunya la fugitiva més buscada per frau al Regne Unit

Detinguda a Catalunya la fugitiva més buscada per frau al Regne Unit
2
Es llegeix en minuts

La policia espanyola va anunciar dimarts la detenció, després de nou anys de fugida, de la dona més buscada pel Regne Unit, condemnada pel rentat de més de 1.000 milions de lliures (més de 1.197 milions d’euros) estafades al fisc.

La fugitiva, identificada per la policia britànica com a Sarah Panitzke, de 47 anys, va ser detinguda per la Guàrdia Civil diumenge quan passejava els seus gossos a Santa Bàrbara, província de Tarragona, segons un comunicat.

Panitzke era buscada des del 2013 per delictes de blanqueig de diners com a part d’una banda que comprava telèfons cel·lulars a l’estranger sense pagar l’impost de valor afegit (IVA), per després revendre’ls al Regne Unit.

Aquesta organització criminal va aconseguir uns guanys de més de 1.000 milions de lliures (1.200 milions d’euros, 1.300 milions de dòlars).

«Segons els investigadors britànics, S. P. era la persona encarregada de blanquejar els guanys de l’organització a través de múltiples empreses que posseïa a Espanya, Andorra i Dubai», va afirmar la Guàrdia Civil.

«En un determinat moment aquesta organització va arribar a vendre més telèfons mòbils al Regne Unit que totes les botigues legals en conjunt», va afegir el cos espanyol.

Canvis de domicili

La dona era l’única persona de la xarxa criminal que es trobava en llibertat. L’agost del 2013, el Regne Unit va jutjar els principals responsables de la trama, però Panitze no es va presentar davant les autoritats, iniciant llavors la seva fugida, per la qual cosa va ser condemnada en rebel·lia a vuit anys de presó per la seva responsabilitat en l’esmentada organització.

Després de la seva fugida del Regne Unit, els principals indicis apuntaven que podria ocultar-se a Espanya, atesos els llaços familiars i acadèmics que mantenia amb el nostre país des de la seva adolescència. El 2015 va ser localitzada a Olivella (Barcelona), on era visitada pel seu marit els caps de setmana entre grans mesures de seguretat, per proveir l’ara detinguda de tots els productes bàsics, ja que amb prou feines sortia del seu amagatall per no aixecar sospites.

Al detectar la presència policial, S. P. Va canviar completament la seva aparença i va escapar. Finalment, el febrer d’aquest any es va obtenir informació de la seva possible presència a la localitat de Santa Bàrbara (Tarragona), una petita població de prop de 4.000 habitants, i es va establir un operatiu de vigilància permanent sobre la població que ha durat diverses setmanes, per intentar localitzar la fugitiva.

Notícies relacionades

L’arrestada ha sigut posada a disposició del Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional en funcions de guàrdia, que n’ha decretat l’ingrés a presó a l’espera de resoldre el pertinent procediment d’extradició.

La investigació ha sigut desenvolupada des del seu inici per l’Equip de Fugits de la Justícia de la Unitat Central Operativa i la Unitat de Policia Judicial de la Zona de Catalunya, amb el recolzament de l’HMRC britànic.