«No li vaig trobar el pols i creia que se me n’anava, però el vaig reanimar»

Jordi Llopart, un policia Nacional de Portbou fora de servei, salva la vida d’un nen d’un any a Figueres amb la maniobra de Heimlich

«No li vaig trobar el pols i creia que se me n’anava, però el vaig reanimar»

DIARI DE GIRONA / CONXI MOLONS

3
Es llegeix en minuts

Un agent de la Policia Nacional que treballa a Portbou ha salvat la vida d’un nen d’un any a Figueres. El menor s’ofegava, estava inconscient i no respirava, però l’agent li va practicar la maniobra de Heimlich i el va reanimar fins que va respirar.

Jordi Llopart va néixer a Roses i fa 28 anys que està al Cos Nacional de Policia (CNP). És la primera vegada, explica emocionat, que ha hagut d’enfrontar-se a una actuació humanitària i que, a més, ha acabat de forma positiva. Es mostra satisfet per haver pogut ajudar aquesta família en un moment tan crític. L’agent treballa a la comissaria de Portbou, concretament a la Unitat d’Estrangeria i Documentació.

Quan van passar els fets, però, –a principis de febrer– estava a Figueres, on resideix. Estava passejant per un carrer de la ciutat i estava fora de servei quan de sobte va veure una dona cridant amb un nen en braços i que estava posat de cara amunt.

«La mare donava cops a l’esquena de la criatura i li posava la mà a la boca», descriu el policia. Al veure-la inquieta va córrer cap a ella i de seguida va certificar que la criatura tenia problemes. S’estava ofegant, el nen s'estava quedant blau i no respirava. «No li vaig trobar el pols, ràpidament vaig posar-lo de cap per avall per fer-li les maniobres». A partir d’allà el policia li va fer la maniobra de Heimlich i posteriorment les de reanimació.

La maniobra de Heimlich amb els menors és diferent de la que es pot practicar als adults, perquè si es fes amb les dues mans podria arribar a trencar una costella a la criatura.

Comença a respirar

Amb la maniobra i els massatges cardíacs, el policia va aconseguir que les vies respiratòries del nadó quedessin sense obstrucció. Llopart rememora que el nen va vomitar i «li van sortir diversos trossos grans com de menjar de la boca». Gràcies a la seva actuació, la criatura va tornar a ser conscient gradualment.

No obstant, el policia explica que hi va haver instants complicats: «Hi va haver un moment que creia que el nen se me n’anava, mentre li feia les maniobres, però una vegada va vomitar i va respirar, tot va començar a pintar millor».

Aturar un cotxe

Però, no obstant, calia portar el nen a l’hospital. Per això, el policia va fer aturar un vehicle que circulava pel carrer, es va identificar com a agent del CNP i el conductor, recorda orgullós, va respondre ràpidament i els va traslladar –amb la mare i el nen –fins a l’Hospital de Figueres. No podien anar a peu, a causa de l’estat de la criatura i perquè estava a una distància considerable, uns dos quilòmetres.

Notícies relacionades

Jordi Llopart destaca que va optar per aturar un cotxe perquè veia que la criatura estava molt dèbil i que tot podia anar d’un minut. Ja a l’hospital, el menor va quedar ingressat a urgències i la mare va ser atesa per un atac d’ansietat. A partir d’aquí, al cap d’una mitja hora, el policia va poder saber que la criatura havia millorat i que estava bé gràcies a la seva actuació. Els sanitaris de fet li van agrair el que havia fet. Ell, no obstant, modest, destaca que va actuar com hauria de fer qualsevol que té la formació.

«Ho vaig fer primer com a ciutadà i després com a policia». Jordi Llopart també destaca la formació que tenen de l’acadèmia per saber com reaccionar davant aquestes situacions, però també el reciclatge que reben al llarg dels anys, sobretot en temes relacionats amb fer maniobres de reanimació. Després dels fets, la criatura s’ha recuperat i la família ha agraït a l’agent que salvés la vida del seu nen de tan sols un any.