De Pfizer i Moderna

L’EMA torna a revisar els trastorns menstruals després de la vacuna de la covid

L’EMA torna a revisar els trastorns menstruals després de la vacuna de la covid
1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Comitè d’Avaluació de Riscos en Farmacovigilancia (PRAC, per les sigles en anglès) de l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès) ha anunciat que està tornant a avaluar els casos d’hemorràgies menstruals abundants (períodes abundants) i absència de menstruació (amenorrea) després de rebre les vacunes contra la covid de Pfizer i Moderna.

El comitè havia analitzat prèviament aquests problemes de menstruació i va concloure en aquell moment que les proves «no recolzaven una relació causal entre aquestes vacunes i els trastorns menstruals».

En vista de noves troballes, el PRAC ha decidit «avaluar més a fons els casos de menstruació abundant o amenorrea després de la vacunació», i ha sol·licitat una avaluació «en profunditat de totes les dades disponibles, inclosos els informes dels sistemes de notificació espontània, els assajos clínics i la bibliografia publicada».

No hi ha proves sobre la fertilitat

«En aquesta fase, encara no està clar si hi ha una relació causal entre les vacunes contra la covid i els casos de períodes abundants o amenorrea. Tampoc hi ha proves que suggereixin que les vacunes afectin la fertilitat», aclareix l’organisme regulador europeu.

Notícies relacionades

Els trastorns menstruals són molt comuns i poden produir-se amb una àmplia gamma de condicions mèdiques subjacents, així com per l’estrès i el cansament. També s’han notificat casos d’aquests trastorns després de la infecció per covid.

Les menstruacions abundants es poden definir com una sagnia caracteritzada per un volum que pot interferir en la qualitat de la vida física, social, emocional i material de la persona. L’amenorrea és l’absència de sagnia menstrual durant tres o més mesos seguits.