A l’Audiència de Barcelona

El major Trapero reapareix en el judici pel cas Macedònia

  • El testimoni declara que es va intentar desacreditar els mossos que estaven investigant el cas de presumpte narcotràfic i corrupció policial

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El major dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero ha reaparegut aquest dimecres després d’haver sigut destituït com a màxim responsable de la policia de la Generalitat. Ha sigut en un judici que s’està celebrant a l’Audiència de Barcelona per l’anomenat cas Macedònia, de presumpte narcotràfic. Una de les unitats de Trapero és la que va investigar aquest assumpte en el qual figura un confident dels cossos policials, Manuel C., fins que el jutge d’instrucció, Joaquín Aguirre, els va retirar la competència per seguir amb les indagacions.

Trapero ha assegurat en la vista que amb el cas Macedònia es va intentar desacreditar la tasca d’un fiscal, d’un confident i dels mossos que s’estaven encarregant de les indagacions, fins al punt que el jutge va mantenir com a imputat un cap policial durant mesos. L’ombra de l’excomissari José Manuel Villarejo plana sobre aquesta suposada operació. La defensa del principal acusat i confident, Manuel C., el va acusar de fabricar el cas contra ell amb l’últim objectiu de «desprestigiar» el major dels Mossos. Trapero ha assegurat que «desconeixia» si aquest aquest excap policial va tenir algun paper o no en aquesta maniobra, però s’ha refirmat que es va intentar desacreditar els agents que investigaven l’assumpte

Deu anys després

Notícies relacionades

El judici se celebra onze anys després que esclatés la investigació sobre una presumpta trama de tràfic de drogues i corrupció policial, batejat com a cas Macedònia, que va omplir pàgines i pàgines a la premsa. A l’Audiència de Barcelona s’asseuen al banc dels acusats 17 imputats, entre ells un mosso, José R., destinat a la comissaria de Vilanova. La fiscalia reclama per als imputats penes d’entre 4 i 11 anys de presó, tot i que cinc d’ells s’han conformat amb penes menors.

L’acusació pública afirma que a l’«entramat criminal» creat per a la distribució de droga era destacable la facilitat dels acusats «per relacionar-se amb membres de les forces i cossos policials», que afegien a la seva conducta delictiva un «plus de perillositat» al poder desenvolupar-la amb més eficàcia, «sense temor de ser descoberts», i amb impunitat, «al ser dificultosa la seva identificació i detenció». La xarxa, al seu entendre, presumptament estava encapçalava pel confident Manuel G. C. Precisament, l’advocat d’aquest empresari ha sol·licitat de nou (ja es va rebutjar) la declaració de l’excomissari José Manuel Villarejo, un expolicia i un excap de la UDEF per un àudio en què es planejava desacreditar aquest imputat.