La xacra de la violència de gènere

Les víctimes del MeToo a la universitat impulsen una xarxa internacional

  • La idea és vincular tots els casos a escala mundial i pressionar els països perquè adoptin mesures antiassetjament als campus

  • La denúncia d’aquestes 25 dones a EL PERIÓDICO ha provocat que «per primera vegada, molta gent s’hagi atrevit a parlar», explica Mar Joanpere

Les víctimes del MeToo a la universitat impulsen una xarxa internacional

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Les 25 dones víctimes del Me Too a la universitat que van trencar el seu silenci a EL PERIÓDICO han impulsat la creació d’una xarxa de xarxes Me Too universitàries de caràcter internacional amb què reclamar a governs i universitats de tot el món que actuïn per aturar la violència de gènere a l’acadèmia. En el marc d’aquesta iniciativa, les víctimes i EL PERIÓDICO han publicat la versió en anglès del reportatge que va denunciar aquests casos.

«Des de fa anys estem en contacte amb les primeres denunciants d’universitats dels EUA, també amb dones de Llatinoamèrica i d’Europa. Ara ens plantegem aquesta xarxa de xarxes per vincular tots aquests MeToo i llançar una macrocampanya per instar els països de tot el món a prendre mesures contra la violència masclista i contra la violència aïlladora», explica Mar Joanpere, professora de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i víctima d’assetjament.

Aquestes 25 dones esperen encara una resposta per part del president del Govern, Pedro Sánchez, a qui van enviar una carta demanant-li que impulsés a les universitats espanyoles un programa antiassetjament similar a l’ItsOnUs que va posar en marxa Barack Obama als campus dels EUA.

La iniciativa d’aquesta xarxa internacional coincideix en el temps amb un MeToo a Bèlgica, concretament a la Universitat Vrije Universiteit Brussel (VUB), on el diari De Morgen ha informat del cas de tres dones que van patir assetjament per part d’un professor d’aquesta universitat.

Paral·lelament, el MeToo espanyol ha iniciat una campanya a change.org per recollir firmes per demanar a universitats, associacions científiques i grups de recerca que incloguin als seus estatuts i codis ètics el següent article: «La/el [nom] es posiciona contra la violència de gènere, la revictimització i la violència de gènere aïlladora, i insta els seus membres, congressistes i persones col·laboradores a què recolzin les víctimes».

Quan es posi en marxa la xarxa internacional, la idea és que aquesta iniciativa a change.org s’ampliï a escala mundial.

L’impacte que ha tingut la denúncia d’aquestes 25 docents i investigadores és innegable. «Hi ha hagut interaccions a les universitats i per primera vegada hi ha gent, professorat i personal dels diversos departaments que se’ns ha acostat i s’ha atrevit a parlar. També hem rebut missatges de persones que fins ara havien guardat silenci i que ara ens han explicat que o bé n’han sigut víctimes o bé testimonis», explica Joanpere.

Notícies relacionades

Els posicionaments de rectores com les de la Universitat de Huelva i delegada de la Conferència de Rectors (Crue Universidades Españolas) per a Polítiques d’Igualtat, María Antonia Peña; de la URV, María José Figueras, o de l’exrectora de la UAB Margarita Arboix han sigut «molt importants» i estan generant un «tsunami» de reaccions i recolzaments.

«Tot això està trencant el silenci. I veurem com progressivament hi haurà un augment de les denúncies per assetjament a la universitat», assegura Joanpere.