Nou cas a l’Església

L’escriptor Alejandro Palomas denuncia un religiós: «Vaig ser assetjat i agredit sexualment»

Un germà de La Salle va abusar d’ell durant mesos quan era un nen de 8 anys

L’escriptor Alejandro Palomas denuncia un religiós: «Vaig ser assetjat i agredit sexualment»

JOAN MATEU PARRA

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’escriptor Alejandro Palomas ha denunciat els abusos sexuals que va patir quan era un nen per un religiós de la seva escola. Guanyador del premi Nadal el 2018, Palomas va revelar aquestes agressions fa dos anys, però no ha sigut fins ara quan ha detallat el que va passar en diverses entrevistes en mitjans de comunicació. «Vaig ser assetjat, abusat i agredit sexualment», ha relatat Palomas, que ha tret a la llum el seu sofriment després que morís la seva mare.

En una entrevista a ‘Hora 25’, a la SER, l’autor d’‘Un amor’ ha explicat que tot va començar el 1975, quan tenia 8 anys i cursava 5è d’EGB a La Salle de Premià de Mar (Maresme, Barcelona). Es va allargar durant diversos mesos. Explica que era un nen tímid i apocat, que freqüentment es posava malalt i que el religiós va aprofitar aquesta circumstància per començar els tocaments al cotxe, quan l’acompanyava al seu domicili.

Un nen vulnerable

«N’hi direm ‘germà L’, prefereixo no dir-te el seu nom ni si és la seva inicial real. No et dic que no. El ‘germà L’ era un home com molt popular. Era molt extravertit, molt afable, era com el gran pare i jo era un nen molt vulnerable [...] Va començar la història perquè jo vaig començar a emmalaltir. Vaig començar a emmalaltir quan estava a l’escola, tenia moltes amigdalitis i em posava malalt molt ràpid. El procés era trucar a casa i m’hi portaven, i el que ho feia era ell. I durant aquests viatges van començar els abusos», ha relatat Palomas a la cadena radiofònica.

«M’estirava al seient posterior del cotxe, estava molt feble. Amb la mà dreta m’anava grapejant mentre conduïa. M’abaixava els calçotets, furgava i em fotia mà. Intercalava això mentre es masturbava [...] Temia posar-me malalt perquè temia aquests viatges. Els meus pares l’estimaven molt», ha recordat l’escriptor a la SER. «Hi va haver una vegada que el que va fer va ser parar el cotxe. Vam parar en una espècie de riera, va entrar a la part del darrere, em va incorporar, em va posar el cap a les seves cames i a partir de llavors em va abaixar els pantalons, els calçotets, va intentar masturbar-me. Al mateix temps que ell es masturbava. Allà va passar alguna cosa i ell va acabar, va ejacular, entenc, i quan va passar això es va enfadar moltíssim perquè ell tenia moments de violència. Canvis d’humor mentre passava això. De sobte em va apartar i quan va baixar del cotxe em va dir una frase que es va repetir molt», denúncia Palomas, que ha confessat la frase: «¿Veus el que em fas fer?».

El preu que havia de pagar

Palomas no va dir mai res, no l’hi va dir a la seva família ni a ningú. «No sabia que el que estava vivint era horrible. No sabia si era horrible per mi, no sabia fins a quin punt jo en tenia la culpa . Era un nen que buscava protecció i inconscientment pensava que era el preu que havia de pagar», ha descrit.

El religiós continua viu. Palomas no ha tornat a Premià ni a l’escola. Els delictes estan prescrits. Però, lamenta Palomas, aquell home va acabar violant-lo quan estaven en unes colònies, mentre ell era a la infermeria: «Ell va decidir que havia de quedar-me ingressat 24 hores, en observació. Em van tombar, em van posar un llençol i llestos. A l’hora de dormir va venir ell i el que va fer va ser dir-me que com que tenia tanta por que jo em fes mal, el que va fer va ser lligar-me les mans. Em va posar de costat i se’n va anar. A partir d’aquell moment va arribar la nit més llarga de la meva vida de nen. Vaig entrar-hi nen i vaig sortir-ne supervivent», explica. 

Apel·lació al president Sánchez

Poc després de l’entrevista a la SER, l’escriptor ha publicat un tuit en què reclama al president del Govern, Pedro Sánchez, que doni «la veu» a tots els nens i nenes abusats i violats per membres de l’Església:

Notícies relacionades

Unes hores més tard, Sánchez ha respost a l’escriptor per la mateixa via, a més de trucar-li per telèfon, agraint-li el «coratge», perquè «això ajudarà a «reparar el dolor de les víctimes»:

Les denúncies d’alumnes d’escoles religioses han sigut habituals els últims anys, tant a La Salle com als Maristes, un cas àmpliament explicat per EL PERIÓDICO.