Salut

Sanitat inclou en el catàleg de pròtesis més de 380 nous productes

Associacions de pacients i sanitaris havien denunciat que més de 40.000 amputats utilitzen pròtesis d’un catàleg obsolet

Sanitat inclou en el catàleg de pròtesis més de 380 nous productes
3
Es llegeix en minuts

El Ministeri de Sanitat ha completat l’actualització del catàleg comú de prestació ortoprotètica en el Sistema Nacional de Salut. Així l’hi ha comunicat la ministra Carolina Darias, al president del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), Luis Cayo Pérez Bueno, amb qui ha mantingut aquest dimecres una reunió. La notícia arriba després de les queixes de la Federació Espanyola d’Ortesistes Protesistes (FEDOP) que més de 40.000 amputats utilitzen pròtesis d’un catàleg obsolet perquè aquesta actualització continuava sense publicar-se. És el cas de Carmen Cocera, malalta de càncer i a la qual van haver de tallar una cama per un sarcoma, que denunciava fa tot just uns dies a ‘El Periódico de España’ que per aconseguir una cama biònica amb la qual fer una vida normal va haver de recórrer a la solidaritatdels seus veïns de Cazorla, a Jaén. Una situació que, segons el sector, és comuna entre les persones amputades a les quals la sanitat pública no finança aquestes pròtesis.

FEDOP criticava la setmana passada que la publicació del catàleg de pròtesis externes esperat per a mitjans del 2020 continuava sense publicar-se malgrat que Sanitat havia anunciat que sortiria a la llum a finals de desembre o principis de gener. Al·ludien a pròtesis que substitueixen una extremitat que s’ha perdut per diferents causes: una cirurgia, malalties vasculars, una lesió en un accident...

Sanitat reacciona

La seva reclamació ha tingut avui resposta per part de Sanitat. El Ministeri estima que l’aplicació de la norma tindrà un impacte pressupostari anual d’uns 15,35 milions d’euros dels quals la major part –15,33 milions d’euros– corresponen a l’actualització del catàleg comú de pròtesis externes de membre superior, membre inferior i agenèsies (l’anomalia de tot o part d’un òrgan al desenvolupar-se durant el creixement embrionari).

El departament que dirigeix Carolina Darias informa que, amb aquesta nova actualització –que ha comptat amb les aportacions d’associacions de pacients i de la representació del sector ortoprotètic, així com de diferents col·lectius i col·legis professionals– es defineix l’import màxim de finançament per a cada tipus de producte, adequant-lo a la realitat del mercat, perquè puguin finançar-se totalment els productes inclosos i els usuaris no hagin d’abonar quantitats addicionals.

Nous productes

L’actualització suposa l’entrada de nous productes del catàleg comú de prestació ortoprotètica en l’SNS que contribuiran a millorar la qualitat de vida de les persones amputades, indiquen des del Ministeri. En total, s’inclouen 168 nous tipus de pròtesis externes de membre superior, 212 tipus de pròtesis externes de membre inferior i dos tipus de productes per a agenèsies.

D’altra banda, el catàleg inclou un nou tipus de cadira de rodes no plegable que facilita una autonomia més gran per a determinats pacients que porten una vida activa, cosa que suposa una alternativa als altres 20 models de cadira plegable, amb les mateixes indicacions, ja incloses en el catàleg comú des del 2019.

Així mateix, afegeixen, el nou catàleg inclou un total de 27 nous tipus de peces de pressoteràpia de baixa elasticitat o inelàstiques autoajustables i els seus complements per a la teràpia de la limfoedema. Serviran d’alternativa als 49 tipus de peces elàstiques (ja siguin de teixit pla o circular) i complements ja inclosos l’Ordre del 2019, per a algunes persones amb limfoedema greu i que poden resultar més beneficioses que les peces elàstiques actualment incloses en el catàleg.

Termini de sis mesos

L’entrada en vigor d’aquesta norma serà l’endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), dia des del qual els responsables de la gestió de la prestació a les comunitats autònomes, les mutualitats de funcionaris i l’Institut de Gestió Sanitària (INGESA), disposaran d’un termini màxim de sis mesos per adaptar els seus catàlegs de prestacions a aquesta nova norma.

El Ministeri calcula que l’aplicació de la norma tindrà un impacte pressupostari anual d’uns 15,35 milions d’euros dels quals la major part –15,33 milions d’euros– corresponen a l’actualització del catàleg comú de pròtesis externes. Aquesta xifra, precisen, representa un increment d’entorn un 8,10% sobre el total de despesa corresponent a tota la prestació ortoprotètica suplementària i un 1,23% sobre el total de la prestació ortoprotètica, inclosos els implants quirúrgics.

Prestació farmacèutica

Notícies relacionades

Sanitat conclou que aquesta mesura se suma a altres accions empreses a favor del col·lectiu de persones amb discapacitat; entre les quals la decisió de modificar la legislació per eximir del pagament la prestació farmacèutica a menors de 18 anys amb discapacitat; mesura que, només el 2021 va beneficiar més de 112.000 persones a Espanya.

En la reunió mantinguda aquest matí amb representants de CERMI, la ministra Darias ha al·ludit a la nova llei d’equitat, universalitat i cohesió que homogeneïtzarà els col·lectius que s’eximirà del copagament farmacèutic i ortoprotètic, cosa que significarà que els menors amb discapacitat reconeguda i els col·lectius que ja van ser eximits del copagament farmacèutic, també ho seran de l’ortoprotètic.