Màlaga

Grua ploma, excavadores i diverses pales per traslladar la balena morta a Estepona a l’abocador

Un camió ha traslladat el cetaci des del port d’Estepona fins a la planta d’abocament

1
Es llegeix en minuts

Les restes de la balena que dijous passat va quedar encallada en una platja d’Estepona han sigut dipositades aquest dimarts al buc d’abocament del Complex Ambiental Costa del Sol, a Casares, seguint les instruccions de la Delegació provincial de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Desenvolupament Sostenible de la Junta d’Andalusia.

Des de dijous passat, que es va produir la troballa de l’animal, la instal·lació va habilitar una zona a l’abocador, davant la potencial arribada de les restes i es va sol·licitar autorització a la Junta per dipositar-lo. Així, no ha sigut fins aquest dimarts, una vegada que s’han descartat altres opcions, quan s’ha rebut l’animal que pesava més de 15 tones.

En primer lloc un camió ha traslladat el cetaci des del port d’Estepona fins a la planta. Una vegada aquí s’han disposat tots els mitjans per transvasar la balena a un camió específic, amb tracció 8x8, per poder pujar al buc d’abocament.

Ha sigut necessari l’ús d’una grua ploma, diverses pales, excavadores i buldòzers, així com la col·laboració de nombrós personal. Una vegada dipositada la balena al buc d’abocament s’ha cobert amb terra fins a tapar-lo per complet, evitant així que les olors es propaguin.

Notícies relacionades

El delegat del Complex Ambiental Costa del Sol, Óscar Naranjo, ha explicat que les tasques han estat supervisades en tot moment per tècnics de la Conselleria, «fins i tot se’ls ha ofert la possibilitat de conservar les restes de l’animal a la instal·lació, per si necessitaven analitzar-les o prendre’n mostres, però aquesta opció ha sigut descartada a causa de l’avançat estat de descomposició que presentava».

No és la primera balena que arriba a aquest complex. El 2008 un altre rorqual, aquesta vegada de més de 20 metres i 43 tones de pes, també va ser traslladat a la instal·lació. En aquella ocasió l’animal va ser espedaçat i es va conservar l’esquelet, que actualment s’exposa al Museu de les Ciències Naturals del Consell Superior d’Investigacions Científiques de Madrid

Temes:

Màlaga