requisits de viatge
La UE limita la validesa dels tests d’antígens per a viatges a 24 hores
Els ministres d’assumptes europeus actualitzaran aquest dimarts les recomanacions de viatge per adaptar la situació a la nova variant
Serà l’estatus del viatger el que determini si ha de passar un test o posar-se en quarantena i no la situació epidemiològica a la regió europea d’origen
Els Vint-i-set tornen aquest dimarts a actualitzar les recomanacions de viatge dins de la Unió Europea per adaptar la situació a la nova realitat creada per la ràpida propagació de la variant òmicron. El mapa de colors que publica cada setmana el Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC), que actualment certifica l’existència de més de 500 casos, per cada 100.000 habitants a la pràctica totalitat de les regions europees, deixarà de ser l’element de referència a l’hora d’introduir restriccions, al potenciar un enfocament més personal i individual, mentre que la validesa dels tests d’antígens per a viatges es reduirà de 48 a 24 hores.
Són alguns dels elements que la Comissió Europea va posar sobre la taula el passat 25 de novembre en la revisió de les regles, abans que la variant òmicron fes acte de presència al continent europeu i es convertís en la dominant a la UE. La ràpida propagació d’aquesta variant, més contagiosa que la delta, va fer que diverses delegacions demanessin l’ajornament de les noves recomanacions de viatge fins a veure l’evolució. Finalment els 27 ambaixadors europeus van donar el seu aval divendres passat amb la qual cosa el document de recomanacions serà aprovat sense debat aquest dimarts pels ministres d’assumptes europeus.
Segons aquest, el mapa de colors de l’ECDC, actualment utilitzat per introduir o aixecar restriccions segons la situació epidemiològica d’una regió concreta, passarà a ser una «eina d’informació». És a dir, els Vint-i-set continuaran utilitzant-lo com a element d’informació per descoratjar els viatges cap a o des de les regions amb una propagació més gran del virus, però serà l’estatus particular del viatger el que determinarà les possibles mesures o requisits de viatge.
Sense certificat, test o quarantena
Per exemple, a les persones que no estiguin en possessió d’un certificat de vacunació o de recuperació i que arribin de zones d’alta circulació del virus se’ls podrà exigir un test PCR o una prova d’antígens abans del viatge així com una quarantena/autoaïllament posterior de 10 dies que només podrà acabar abans de temps si la persona se sotmet, com més aviat el cinquè dia després de la seva arribada, a una prova de detecció amb resultat negatiu.
«A les persones que no estiguin en possessió d’un certificat covid digital de la UE se’ls podrà exigir que se sotmetin a una PCR o test d’antígens actualitzada abans de l’arribada o a tot tardar 24 hores després de la mateixa», assenyala la recomanació consultada per EL PERIÓDICO, que cita algunes excepcions com és el cas de transportistes, pacients que viatgin per raons mèdiques imperatives, marins, treballadors transfronterers o menors de 12 anys.
En el cas de les persones vacunades, que hagin superat la malaltia o que tinguin un test negatiu, podran desplaçar-se amb el seu certificat sense requisits de quarantena o aïllament addicionals. L’únic canvi introduït en aquest àmbit serà el període de validesa del test d’antígens, que serà limitat a 24 hores davant les 48 hores actuals (tot i que països com Itàlia ja imposen una validesa de 24 hores). En el cas dels tests PCR el termini de validesa serà, com fins ara, d’un màxim de 72 hores.
Vacunació amb data caducitat
Notícies relacionadesMentrestant, el certificat de recuperació continuarà tenint una validesa de 180 dies des de la primera confirmació de la malaltia mentre que el certificat de vacunació requerirà la pauta completa i tindrà una data de caducitat de 9 mesos, una mesura que Brussel·les va proposar per forçar els ciutadans a rebre la dosi de reforç i contenir la propagació del virus. A partir d’aquesta data, per poder continuar utilitzant-lo caldrà disposar de la tercera dosi o injecció de reforç
En cas que un Estat membre decideixi imposar als viatgers europeus que vulguin entrar al seu territori amb certificat requisits addicionals –com quarantena o test– davant l’aparició d’una nova variant que sigui motiu de preocupació o interès, «haurà d’informar-ne a la Comissió i als altres Estats membres», si és possible «48 hores abans de la introducció d’aquestes noves restriccions». Aquesta mesura també s’hauria d’aplicar si un país decideix imposar nous requisits davant l’agreujament ràpid de la situació epidemiològica en una regió o Estat membre concret. Si un país de la UE decideix activar el fre d’emergència i exigir als transportistes un test de covid, s’haurà d’optar per un test d’antígens sense requisits de quarantenes per evitar una disrupció de la cadena de transport.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Europa es prepara per a la primera missió de defensa interplanetària
- Arrest Un detingut per agredir tres persones, una d'elles una nena d'un any, a Montjuïc
- Morad torna als blocs de la Florida al guanyar el cas del ‘desterrament’
- Illa manté en el seu Govern més de 60 alts càrrecs de l’etapa Aragonès
- Comerç Les Galeries Sarrià acolliran el nou súper d’una cadena barcelonina
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Salvador Illa inaugura la Ciutat Esportiva Damm
- L’auditor diu que el Barça perd més dels 91 milions que admet
- El Barça no concreta la data de retorn a l’Spotify Camp Nou
- El futbolista total