A l’espera del pic

L’òmicron continua batent rècords a Catalunya, però afluixa la tensió sanitària

L’òmicron continua batent rècords a Catalunya, però afluixa la tensió sanitària

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El virus continua avançant mentre s’espera que Catalunya, i la resta d’Espanya, arribi ben aviat al pic de la sisena onada, marcada per la variant òmicron, molt més contagiosa però menys nociva que la delta. Un dia més s’ha tornat a batre el rècord de contagis de tota l’epidèmia, amb més 211.000 en els últims set dies, i un augment de la mortalitat, amb una mitjana de 34 morts cada dia en l’última setmana, tot i que comença a desaccelerar-se la velocitat de propagació i la positivitat. També baixa la tensió als hospitals, tot i que són dades fluctuants. Faltarà veure’n l’evolució en els pròxims dies.

Segons les dades actualitzades aquest dimecres per Salut, avui hi ha un total de 2.618 persones ingressades per covid als hospitals catalans (ahir, 2.672), 504 de les quals (davant els 529 d’ahir) estan greus a les ucis. La tensió en el sistema sanitari es manté alta als ambulatoris, amb milers de visites per covid. Ahir van ser prop de 80.000, malgrat les mesures adoptades per Salut per alleugerir la dispensació de baixes i la comunicació de positius a través de les farmàcies.

El risc de rebrot (EPG), indicador que mesura el creixement potencial de l’epidèmia, sembla no haver tocat sostre i ha tornat a superar el rècord de tota l’epidèmia: s’ha situat en 5.739 punts, mentre que la velocitat de propagació de la malaltia (Rt), que fins ahir portava cinc dies creixent, baixa de nou lleugerament i passa d’1,23 a 1,22.

Més rècords

El total de casos confirmats de covid per tota mena de proves ascendeix a 1.820.029, dels quals 45.573 han sigut notificats en les últimes 24 hores, mentre que en els últims 7 dies han sigut 211173 –nou rècord de tota la pandèmia– els diagnòstics confirmats per PCR o test d’antígens.

Des de l’inici de la pandèmia han mort oficialment a Catalunya per covid un total de 25.184 persones. En l’última setmana han mort 240 persones per la malaltia, una mitjana de 34 al dia, que suposa el màxim de mortalitat d’aquesta sisena onada.

Notícies relacionades

I la incidència acumulada de positius a 7 dies per cada 100.000 habitants (IA7) és de 2.709, mentre que la incidència a 14 dies (IA14) és de 4.815. Els dos indicadors pugen i han superat àmpliament els rècords de tota l’epidèmia.

La positivitat –el percentatge de resultats positius en proves PCR i tests d’antígens– millora de nou i s’ha situat en el 22,8%, encara lluny del 5% que estableix l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per considerar una epidèmia sota control.