La pandèmia a Catalunya
Les escoles catalanes sumen 10.782 positius en les últimes 24 hores
També puja el nombre de persones confinades: 8.320 alumnes i 787 docents més
El coronavirus continua impactant amb força en aquests primers dies de classe a les escoles catalanes, que en les últimes 24 hores han registrat 10.782 casos positius de covid, segons es desprèn de les dades del Traçacovid del Departament d’Educació d’aquest dimecres 12 de gener. Des de finals d’agost fins ara, l’àmbit educatiu acumula 133.311 positius, però ha sigut entre el final del primer trimestre i l’inici del segon en què s’ha produït el gruix dels casos. Així, el 23 de desembre hi havia 45.469 positius acumulats, mentre que l’11 de gener aquesta xifra havia pujat fins als 122.529: és a dir 77.060 casos més entre alumnes, docents i personal extern dels centres.
El nombre de persones confinades també va a l’alça: aquest dimecres hi havia 37.197 persones en quarantena, 9.065 més que dimarts. D’aquestes, 8.320 eren alumnes (i ja són un total de 30.892), 787 professors (i ja sumen 6.296) i 40 personal extern. Malgrat l’augment, les xifres són més baixes que les registrades a finals del primer trimestre, que es va tancar amb 74.945 membres dels centres educatius confinats. Aquest descens es deu al canvi en el protocol de quarantena, que només obliga a confinar un grup si hi ha cinc o més casos positius. Aquesta modificació del protocol també explica que, malgrat l’increment dels contagis, el nombre de classes confinades continua invariable: només una.
El Departament d’Educació continua fent diàriament nomenaments de professors substituts per cobrir les baixes. Aquest dimecres, ha anomenat 719 docents que s’incorporaran aquest dijous a les seves destinacions en escoles públiques. Sumen així un total de 4.374 nomenaments d’interins i substituts des de divendres passat.
Angoixa a les escoles
Els centres estan vivint aquests dies amb angoixa. D’una banda, per la lentitud de tota la tramitació de baixes i sol·licitud de substitucions, com lamentava Berta Rossich, professora de l’escola La Ginesta de Segur de Calafell (Tarragona), on actualment hi ha quatre professors de baixa i encara esperen l’arribada dels suplents. «Aquest tema ens preocupa molt. Demanaria més celeritat», assenyala aquesta tutora de sisè de primària.
Un altre tema que preocupa la direcció dels centres és l’allau de feina que els està suposant la gestió dels casos covid amb la complicació afegida que suposen els nous protocols, que eliminen quarantenes i han despertat molts dubtes entre els docents i les famílies. Així ho expressava Pau Canut, director de l’escola Miquel Utrillo de Sitges, que assenyalava que no tenen prou temps per dedicar-se al projecte educatiu: «Ja fa massa temps que gestionar casos covid s’ha convertit en la principal tasca de la direcció de les escoles. Ens hi dediquem 24/7. Temps que no podem dedicar a un projecte educatiu que havíem dissenyat amb detall. I això sí que no és positiu», es lamentava. Li donava la raó Montse Soro, de l’Institut Bonanova: «Des de les tutories ens hem convertit en gestors de casos i reprogramadors d’horaris. No anem bé».
Cues a les farmàcies
Notícies relacionadesI el protocol d’enviar tots els alumnes d’una aula on hi hagi un positiu a fer-se tests gratuïts també està sent complicat. A les farmàcies adherides al programa per fer tests d’antígens supervisats fa dos dies que registren cues, especialment a la tarda, després de la sortida dels nens de l’escola. Aquest dimecres, en dues hores, la farmàcia Egea Thomas, del carrer Mallorca de Barcelona, ha atès una vintena de nens. Lourdes Egea, responsable de la farmàcia, denunciava la lentitud del sistema del CatSalut. D’una banda, deia, no tots els nens que venien per indicació de l’escola tenien carregada a la targeta sanitària el dret al test gratis.
Lentitud també en el procés de càrrega de la informació que envia la farmàcia al CatSalut fent constar el resultat del test. «Aquesta tarda ha vingut un pare amb la seva filla. Hem fet el test i hem penjat la informació en el sistema i al cap d’una hora la informació encara no apareixia en el perfil de lamevasalut de la seva filla. Li hem dit de viva veu que el test era negatiu».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Quarantena Test d'antígens Mestres i professors Confinament Coronavirus a Catalunya Col·legi Estudiants
- Habitatge "Viure aquí és salvatge,ens fa por"
- La contracrònica I Michael Jordan va conèixer el "nen"
- Radiografia de la longevitat El mes de naixement marca l’esperança de vida d’una persona
- L’esperança de vida creix a Espanya dos anys per dècada
- MOSTRA Una exposició immersiva viatja al centre del món de Jules Verne