Seguretat informàtica

La UOC recupera l’accés al campus virtual després de patir un atac cibernètic

  • La universitat assegura que es tracta d’un «programari segrestador» i que les dades personals no estan compromeses

undefined38417064 a hooded man holds a laptop computer as cyber code is projec180821123928

undefined38417064 a hooded man holds a laptop computer as cyber code is projec180821123928 / KACPER PEMPEL

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha rebut aquest diumenge un atac cibernètic que ha impedit temporalment els alumnes accedir al campus virtual. Els problemes s’han registrat a la tarda i la universitat ha explicat a les xarxes socials que es tracta d’un ciberatac del tipus «programari segrestador», pel qual se solen demanar diners com a rescat, però que no estan compromeses les dades personals dels usuaris.

I és que aquest ciberatac coincideix amb les últimes setmanes del semestre i l’entrega de les últimes activitats de l’avaluació continuada, una de les bases del projecte educatiu de la universitat, per la qual cosa donaran més marge de temps als alumnes per presentar els seus treballs.

Notícies relacionades

Aquest tipus d’atac té a veure amb la injecció de programes maliciosos utilitzats pels cibercriminals per infectar i paralitzar el sistema informàtic, sent el «programari segrestador» el més popular. En aquest cas, un cop dins el sistema de la víctima segresta dades clau mitjançant la seva encriptació i exigeix el pagament d’un rescat per alliberar-les, normalment a través de criptomonedes. Aquest segrest ha arribat a paralitzar l’activitat de tota mena d’empreses.

A l’octubre, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va patir un atac informàtic que va afectar tots els servidors centrals i va deixar la comunitat universitària sense accés a l’aula virtual durant setmanes. L’atac va deixar la UAB sense el control dels sistemes del centre i sense correu electrònic i altres serveis tots els seus alumnes. I, malgrat que el «programari segrestador» busca fer xantatge a les víctimes per exigir un pagament i, malgrat les amenaces, la institució pública va assegurar que no havia negociat ni pagat als ‘hackers’. El Govern va acordar donar 3,7 milions d’euros a la universitat per recuperar-se de l’afectació en els sistemes.

Temes:

UOC Ciberatacs