La lluita contra la pandèmia

Catalunya, partidària de reduir la quarantena dels positius de covid

  • Tots els nous contagis a Catalunya ja són de la variant òmicron

Catalunya, partidària de reduir la quarantena dels positius de covid

ACN

3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Catalunya fa un pas més en vacunació contra la covid-19. La Conselleria de Salut ha obert a les 12.00 hores d’aquest dimecres el subministrament de terceres dosis per a la franja d’edat de 40 a 49 anys, segons ha anunciat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. Els ciutadans d’aquest grup d’edat que faci ja 6 mesos que van rebre la segona dosi poden demanar cita per vacunar-se . Fins ara, les terceres dosis se subministraven als més grans de 50 anys, als vacunats amb AstraZeneca, al personal essencial i a persones amb determinades patologies.

Cabezas s’ha referit també a la proposta que el Govern estudia de reduir el temps de quarantena en positiu de covid asimptomàtics. La secretària de Salut Pública ha assenyalat que Catalunya és partidària de reduir aquest temps si així ho decideixen els experts de la ponència d’alertes. Cabezas ha subratllat que s’han de tenir en compte les característiques de la variant òmicron, que sembla que té un temps d’incubació i un període de transmissibilitat menor que altres variants. Això permetria, doncs, valorar la reducció dels dies d’aïllament en els casos asimptomàtics. Ha afegit que també s’haurà de tenir en compte l’impacte social que suposa l’aïllament de persones sense símptomes.

La secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, la directora de CatSalut, Gemma Craywinckel, i la investigadora del BIOCOMSC la UPC Clara Prats han comparegut aquest dimecres en roda de premsa per fer balanç de la situació epidemiològica de la pandèmia a Catalunya.

Cabezas ha començat assenyalant que la sisena onada segueix a l’alça, però no només a Catalunya, sinó a nivell internacional. Ha apuntat que a Sud-àfrica, on es va detectar la variant òmicron per primera vegada, ja es registra un descens ràpid dels casos. «Hi va haver un augment ràpid i ara hi està havent una caiguda ràpida», ha dit. També Alemanya o Holanda estan veient caure els casos després de la posada en marxa de noves restriccions. «Esperem que a Catalunya passi el mateix amb les noves restriccions», ha afegit la doctora.

Ha confirmat que tots els casos nous són «100%» de la variant òmicron. La doctora ha admès que aquesta variant ha comportat un augment de les consultes en l’atenció primària que no es va donar en la cinquena onada. «Dilluns van ser 61.000 consultes, dimarts en van ser 52.000. Això suposa una pressió molt alta en l’atenció primària», ha admès.

A Catalunya, actualment la incidència de contagis més gran es dona en el grup de 20 a 29 anys, en què el percentatge de vacunació amb pauta completa és del 73%, un dels índexs més baixos en comparació amb altres franges. A les franges que ja tenen dosi de reforç, la incidència del virus va a la baixa, així com en els grups on l’índex de vacunació és més elevat.

La vacunació contra la covid, que es va iniciar ara fa un any, ha evitat gairebé 400.000 contagis i unes 10.000 morts, a més de 80.000 hospitalitzacions i entre 10.000 i 13.000 ingressos a les ucis.

A data d’avui, un 85,3% de la població catalana major de 12 anys té la pauta completa de la vacuna. El percentatge actual de vacunació en terceres dosis és del 22,4%, segons les dades de Salut.

Entre 20.000 i 30.000 casos diaris

Notícies relacionades

L’avanç en el procés d’immunització es produeix en plena sisena onada, marcada per la variant òmicron. Segons estimacions del BIOCOMSC, aquesta setmana hi haurà entre 20.000 i 30.000 casos diaris de covid. La investigadora Clara Prats apunta que haurem d’esperar a finals de setmana per veure si les noves restriccions (toc de queda, reducció d’aforaments) funcionen i es frenen els contagis. Prats ha advertit que òmicron «ha canviat tots els paràmetres» i fa més difícil les prediccions.

Segons ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio, els casos que s’estan diagnosticant ara són fruit de les interaccions del cap de setmana de Nadal i la previsió és que «gairebé tots els casos» siguin ja de la variant òmicron.