Comunicat contundent

Ecologistes en Acció reclamen una altra política hidrogràfica a l’Ebre

  • El col·lectiu demana demolir i retrocedir les actuals defenses a Navarra i La Rioja per evitar inundacions i «no haver d’estar any sí any també dilapidant desenes de milions d’Euros dels diners de tots»

Ecologistes en Acció reclamen una altra política hidrogràfica a l’Ebre
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

«Els desbordaments de l’Ebre entre La Rioja i Navarra són la lògica conseqüència d’una política errònia en la gestió dels rius», han afirmat Ecologistes en Acció. Consideren que els problemes amb la crescuda del riu generats al seu pas entre La Rioja i Navarra, «posa una vegada més de manifest el fracàs del model de gestió que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre va posar en marxa en la dècada dels seixanta, mitjançant la construcció d’esculleres i defenses enganxades al curs del riu en estiatge, que han deixat el riu més cabalós d’Espanya encotillat i encaixonat en un minúscul curs en la major part dels llocs al seu pas entre La Rioja i Navarra». L’objectiu és aconseguir que el riu mai més torni a desbordar-se i «disposi d’un curs prou ample per no haver d’estar any sí any també dilapidant desenes de milions d’euros dels diners de tots», expliquen.

Afirmen que és aquesta errònia gestió i cap altre motiu la que porta al desbordament «en èpoques d’avinguda i causa grans danys al rebentar les defenses o sobrepassar-les negant milers d’hectàrees de cultius», afirmen des d’Ecologistes en Acció. «Encara és més absurd que el portaveu del sindicat ASAJA a La Rioja afirmi que la culpa del desbordament la tenen les graves o la vegetació, com si canviar graves de lloc o tallar els escassos reductes de vegetació riberenca fos la solució per permetre el pas sense causar danys de més 2.000 m3 per segon per ‘una canalera’, que és en el que han convertit el riu en alguns trams».

Ampliar el curs

Notícies relacionades

Proposen demolir les defenses del riu al seu pas entre La Rioja i Navarra i retrocedir-les fins a deixar prou espai, cosa que solucionaria el problema de les inundacions de l’Ebre i els danys a l’economia. «Un sistema que permetria el pas sense problemes de fins i tot avingudes amb el doble de flux que l’última». Segons la seva opinió «és absurd pretendre que un riu amb el volum assolit per l’Ebre aquesta última crescuda pugui subjectar-se i cenyir-se al canal en el que han convertit al curs natural del riu en alguns trams».

Ecologistes en Acció de La Rioja sol·licita a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i als Governs de La Rioja i Navarra «que es posin de manera immediata en la tasca de dissenyar una reculada generalitzada de les actuals defenses de l’Ebre al seu pas per La Rioja i Navarra, per donar-li més amplada, cosa que ja s’està fent al Nord d’Europa i en algunes parts minúscules del mateix Ebre dins del projecte ‘Ebre Resilent’».