Sisena onada a l’alça

Catalunya registra 11.000 contagis més

Els ingressats a les ucis per covid ascendeixen a 340, més que fa un any

Catalunya registra 11.000 contagis més
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ràpida propagació de la variant òmicron a Catalunya, i la majoria de països d’Europa, està duplicant cada setmana els contagis de covid, que durant els últims set dies ja sumen més de 5.000 diaris de mitjana. I en les últimes hores, quan es recuperen xifres no notificades del cap de setmana, se’n sumen 11.433 més. Aquesta situació està fent augmentar la pressió hospitalària i, principalment, les visites a l’atenció primària. Segons les dades d’incidència actualitzades aquest dimarts per Salut, avui hi ha 1.313 d’ingressats amb covid, 30 més que ahir, dels quals 340, 30 més que ahir, estan greus a l’uci.

Davant aquest panorama, Catalunya va anunciar ahir dilluns noves restriccions per frenar els contagis per Nadal, unes mesures que hauran de tenir la llum verda del Tribunal Superior de Justícia.

Fa un any, el 21 de desembre del 2020 hi havia 333 ingressats amb covid a les ucis dels hospitals catalans, xifra que va pujar a 333 el dia de Nadal, però que es va incrementar al gener fins a un pic en aquella onada de 731 el 2 de febrer.

Els epidemiòlegs i metges de les unitats de crítics veuen ara la mateixa evolució i han avisat que, si no es prenen mesures restrictives ara, al gener tornaran a haver de deixar de fer operacions programades perquè els ingressos de pacients greus ocuparan els llits de crítics. De fet, ja s’estan reprogramant visites.

El Nadal passat, diferent

La gran diferència amb l’onada del Nadal passat és la mortalitat, incomparable ara per baixa gràcies a la vacunació, que es torna a impulsar amb terceres dosis. No obstant, en les últimes hores s’han notificat 68 morts més, que recullen xifres de diversos dies.

Els indicadors de referències pugen, fet que indica que el virus segueix la corba ascendent. El risc de rebrot (EPG), índex que mesura el potencial de creixement de l’epidèmia, s’ha disparat fins als 1.250 i ja supera des de la setmana passada el pic de la segona onada, que va ser de 975 punts el 24 d’octubre del 2020. El màxim de l’epidèmia, el juliol passat, va superar els 2.000 punts.

Notícies relacionades

La velocitat de propagació del virus (Rt) a Catalunya baixa lleugerament i és avui d’1,67, tres centèsimes menys que ahir, fet que significa que cada 100 infectats contagien una mitjana de 167 persones.

La incidència acumulada de casos confirmats per PCR o test d’antígens a 7 dies per cada 100.000 habitants (IA7) és de 483 (davant els 456 casos d’ahir), mentre que la incidència acumulada a 14 dies (IA14) se situa en els 771 (davant 712).