Sisena onada

El temor dels contagis fa que molts pares renunciïn a l'escola dels seus fills

  • Els sindicats demanen a les administracions que tornin les mesures anticovid de l’any passat

El temor dels contagis fa que molts pares renunciïn a l'escola dels seus fills

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Tres dies abans per a les vacances escolars de Nadal, la covid campa lliurement per les escoles. Especialment, entre els alumnes més petits. Els xats de mares i pares han bullit –literalment– tot el cap de setmana advertint de casos positius, proves d’antígens, PCR i confinaments d’aules. Alguns metges, entre els quals, el president del Col·legi de Barcelona, Jaume Padrós, van demanar divendres passat avançar les vacances per evitar contagis. Cap administració, ni estatal ni autonòmica, ha mogut fitxa. El panorama és tan incert i angoixador que molts progenitors –almenys, els que poden teletreballar o demanar dies lliures– han optat per no portar els fills a l’escola malgrat l’estrès familiar. No ajuda gens, a més, la saturació dels ambulatoris, la burocràcia infinita que impliquen les baixes laborals i la no-existència de permisos retribuïts per a mares i pares treballadors amb fills no contagiats però sí confinats.

La incidència acumulada entre els menors d’11 anys –la vacunació dels quals acaba només de començar– és la més alta: 705 casos per 100.000 habitants. El nombre d’aules confinades a tot Espanya és de 2.056, segons les dades del Ministeri d’Educació. A més, quatre centres (un dels quals, a Catalunya) estan tancats i barrats pels contagis. Les famílies s’han sumit en la por. Especialment, les que viatgen a finals d’aquesta setmana per celebrar la nit de Nadal i el Nadal a prop de les famílies. Un possible contagi o un confinament preventiu de la classe faria impossible aquest desplaçament. Així que l’opció personal és la de renunciar a l’escola. Quan els pares i les mares ho han comunicat als centres, la majoria de directors i professors els han tranquil·litzat a títol personal i els han dit que entenen perfectament la decisió. No hi ha, no obstant, suport oficial de les administracions educatives. De fet, no portar els fills a l’escola pot donar peu a denúncies per absentisme. 

Davant la falta de respostes per part de les administracions, els sindicats ja han demanat al Govern que tornin les mesures anticovid del curs passat: distància, professors de recolzament i grups reduïts. És, segons el parer de CCOO, l’únic que va permetre la presencialitat. «Necessitem criteris de salut pública», demana Francisco García, responsable d’Educació del sindicat. 

Pare de tres fills de 7, 9 i 11 anys escolaritzats a Barcelona, el Pablo era partidari diumenge de no portar-los avui a l’escola, però la seva dona opinava el contrari. «Al final, els hem portat. Vivim una espècie de ruleta russa, esperant que no hi hagi contagis. Si un dels meus fills emmalalteix, podria acusar el Govern de no haver pres mesures. Però, és clar, si el Govern hagués decretat divendres el tancament de les escoles des d’aquest dilluns se li haurien tirat a sobre perquè no tothom té opció de cangur o pot teletreballar. Amb aquesta pandèmia tots hi perdem», comenta. 

Mentrestant, a Madrid, la Clara, advocada i mare soltera, ha decidit portar el seu fill, de 7 anys, a l’escola. «Ahir hi vaig donar molt voltes. El xat de mares bullia amb casos positius a l’escola col·le, però, al final, vaig decidir que hi anés. Si fins ara hem esquivat el virus espero poder fer-ho aquests tres dies».

Notícies relacionades

No és el cas de l’Esther, funcionària que ha optat per fer un puzle de teletreball i treball presencial amb el seu marit per fer torns i quedar-se a casa amb els seus dos fills, de 9 i 7 anys. «Tenim por. I això que acabem de vacunar els nens, però és aviat i el sèrum encara no ha fet efecte».

La Maria, que treballa presencialment en un laboratori, té també tanta por d’un possible contagi del seu fill que ha demanat als avis que estiguin amb ell aquests dies. «Viatjo fora d’Espanya per passar el Nadal amb la meva família i m’arrisco a quedar-me aquí. Per tres dies que no vagi a classe no passarà res. Encara és petit i no està aprenent coses tan importants», argumenta.