Arsenal contra el virus
L’EMA dona llum verda a la cinquena vacuna contra la covid
Es tracta de Nuvaxovid, desenvolupada pel laboratori nord-americà Novavax

L’Agència Europea del Medicament (EMA en les sigles en anglès) continua reforçant l’arsenal de vacunes contra la covid disponibles a la Unió Europea (UE). Després d’una exhaustiva avaluació, aquest dilluns ha donat llum a la comercialització condicional de la cinquena vacuna contra la covid-19. Es tracta del sèrum Nuvaxovid, desenvolupat per la farmacèutica Novavax, que es podrà administrar a tots els adults de més de 18 anys en dues dosis amb 21 dies d’interval. Segons la conclusió del Comitè de Medicaments Humans de l’EMA, les dades sobre la vacuna són sòlides i compleixen els criteris d’eficàcia, seguretat i qualitat.
Es tracta d’una vacuna basada en proteïnes amb efectes secundaris als estudis generalment lleus o moderats i que van desaparèixer en un parell de dies després de la vacunació. Els més comuns van ser sensibilitat o dolor al lloc de la injecció, cansament, dolor muscular, mal de cap, sensació general de malestar, dolor articular i nàusees o vòmits. Igual com passa amb la resta de les vacunes autoritzades (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen), la seguretat i l’eficàcia de la vacuna continuaran controlant-se a mesura que s’utilitzi a la UE, mitjançant el sistema de farmacovigilancia de la UE i estudis addicionals de l’empresa i les autoritats europees.
Notícies relacionadesEls resultats dels dos assajos clínics realitzats, entre més de 45.000 persones, han revelat, segons l’EMA, que Nuvaxovid és eficaç per prevenir la covid-19 en persones a partir dels 18 anys. En el primer estudi, realitzat a Mèxic i els Estats Units, al voltant de dos terços dels participants van rebre la vacuna i els altres van rebre una injecció de placebo amb el resultat d’una reducció del 90,4% en el nombre de casos simptomàtics de covid-19 a partir dels set dies posteriors a la segona dosi en les persones que van rebre Nuvaxovid (14 casos de 17.312 persones) en comparació amb les persones que van rebre placebo (63 de 8.140 persones). «Això significa que la vacuna va tenir una eficàcia del 90,4% en aquest estudi.
El segon estudi, realitzat al Regne Unit, els participants es van repartir a parts iguals entre Nuvaxovid i placebo i va oferir resultats similars amb una reducció similar en el nombre de casos simptomàtics de covid-19 en les persones que van rebre Nuvaxovid (10 casos de 7.020 persones) en comparació amb les persones que van rebre placebo (96 de 7.019 persones). En aquest cas, l’eficàcia de la vacuna va ser del 89,7%. «En conjunt, els resultats dels dos estudis mostren una eficàcia de la vacuna Nuvaxovid del voltant del 90%», ha assenyalat l’EMA. En el moment en què es van fer els estudis les variants preocupants, com l’alfa i la beta, eren les soques víriques més comuns que circulaven. Actualment, continua l’EMA, hi ha dades limitades sobre l’eficàcia de Nuvaxovid contra altres variants d’interès, inclosa l’òmicron.
- Successos Mor un jove en caure des de la segona planta del centre comercial Maremagnum de Barcelona
- L’incendi de Paüls marca el pitjor inici d’estiu des del 2010
- Al Parc de la Cogullada Els Mossos investiguen una agressió sexual amb arma blanca en un parc de Terrassa
- A Bèrgam Un home mor succionat pel motor d’un avió que s’havia d’enlairar cap a Astúries des d’un aeroport de Milà
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Otitis del nedador: què és, com prevenir-la i com tractar un dels pitjors dolors de l'estiu
- Amenaça sanitària Virus Nipah: tot el que sabem de la nova epidèmia a l’Índia
- Tribunals Ancelotti, condemnat a un any de presó per frau a Hisenda
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Tribunals El jutge de Barcelona inadmet la querella d’Artur Mas per l’operació Catalunya per falta de competència