espais lliures de fum

Els metges exigeixen un nou impost per al pla antitabac

  • Societats mèdiques i entitats reclamen una nova taxa als cigarrets faci viable el Pla Integral de Prevenció del Tabaquisme

  • Plantegen que les platges, els camps esportius o els mercats a l’aire lliure també siguin lliures de fum

Els metges exigeixen un nou impost per al pla antitabac
3
Es llegeix en minuts
EFE

El Comitè Nacional de Prevenció del Tabaquisme –aglutina 40 institucions mèdiques–, la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE), la Unitat de Control del Tabac de l’ICO i, entre d’altres, entitats com NoFumadores.org, ja han remès a Sanitat les seves aportacions a l’esborrany del Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme (PIT) 2021-2025, a què ha tingut accés Efe. Per fer-ho viable, reclamen un pressupost econòmic i proposen un nou impost per a la compra de cigarrets que el financi.

L’esborrany del PIT introdueix la prohibició de fumar en vehicles particulars, busca equiparar per llei les restriccions als cigarrets electrònics i expressa la voluntat del Govern de guanyar espais lliures de fum, per exemple les terrasses dels bars i restaurants. No obstant, el document no posa dates a les accions ni estableix partides econòmiques per al seu finançament. El ministeri va donar fins al 15 de desembre perquè les societats mèdiques i científiques i les entitats fessin aportacions a l’esborrany del pla, un pas que també han de fer les comunitats autònomes.

Impost als cigarrets

El Comitè Nacional de Prevenció del Tabaquisme (CNPT) ha presentat les seves propostes i la seva primera demanda és que «el pla hauria de comptar amb un de pressuposat i una memòria econòmica per poder executar les actuacions» i demana seguir l’estela d’altres països «establint un impost específic als productors/venedors de productes de tabac» per sufragar les despeses de les mesures.

En aquesta mateixa línia, la Societat Espanyola d’Epidemiologia veu «preocupant» que el pla de Sanitat no tingui pressupost «ni que no indiqui qui finançarà les accions proposades», en vista del qual suggereix que «un percentatge de la recaptació per tabac vagi directament dirigida a implementar» les mesures del pla, crear una agència de monitoratge i fins i tot beques d’avaluació.

Des de l’entitat XQNS, el seu portaveu Joseb Zabala, explica que en les seves esmenes al pla destaca incorporar un «fons de finançament finalista» que provingui dels impostos al tabac. «En cas de no dotar-se d’un recolzament econòmic real, el PIT serà paper mullat», afirma. En les seves propostes es posa d’exemple França, on des del 2016 hi ha un «gravamen finalista a la indústria i distribució del tabac», un impost del 5,6% sobre el preu del paquet que permet «l’accés de les organitzacions que treballen en la prevenció del tabaquisme al finançament de projectes preventius i terapèutics».

L’entitat NoFumadores.org també urgeix a una «important partida pressupostària» i creu que el «cost» del pla «ha de recaure principalment en la indústria del tabac, la seva distribució i comercialització en forma d’un gravamen».

La Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), únic centre col·laborador de l’OMS a Espanya per lluitar contra el tabaquisme, parla del document del Ministeri com «un pla tímid o imprecís en diversos aspectes». Com la resta d’entitats, aquesta Unitat que dirigeix el catedràtic Esteve Fernández demana una revisió a l’alça de la fiscalitat sobre tots els productes del tabac, «impostos especials» per als cigarrets electrònics i «ambició per acabar amb el tabaquisme d’una vegada».

Més llocs sense fum

Notícies relacionades

La SEE vol que es concreti els llocs interiors i a l’aire lliure que es proposen lliures de tabac i, així, se citi clubs d’esport, estadis o concerts a l’aire lliure, a més de les terrasses dels bars i restaurants. La Unitat de Control del Tabac i NoFumadores.org especifiquen més i parlen de «qualsevol recinte o camp esportiu a l’aire lliure o semicobert», totes les platges, piscines i zones de bany, els mercats i mercats ambulants a l’aire lliure, qualsevol tipus de recinte comercial, l’accés a edificis públics o privats, els campus de les universitats, els esdeveniment culturals, els espais naturals i les andanes dels mitjans de transport.

El CNPT que presideix Andrés Zamorano demana així mateix promoure «les llars lliures de fum, així com altres espais privats d’ús compartit [per exemple, el cotxe] i conscienciar la població, ja que en l’actualitat la llar és el principal lloc d’exposició al fum ambiental de tabac». NoFumadores.org, d’altra banda, veu «fonamental donar protecció legal en vista de la invasió dels domicilis privats per fum de tabac provinent de l’exterior o d’altres domicilis».