Imperial College
Les dosis de reforç són vitals contra l’òmicron però perden eficàcia
Un estudi assenyala que serà necessari desenvolupar vacunes específiques per a aquesta variant i/o dosis de reforç per «restaurar la protecció»

Un model clínic difós aquest divendres suggereix que l’eficàcia de les vacunes de reforç contra la covid-19 provocada per l’òmicron baixa respecte a la variant delta, tot i que encara ofereixen una protecció alta davant la malaltia.
Els investigadors de l’Imperial College de Londres (Regne Unit) també van analitzar en un altre treball el risc de reinfecció amb l’òmicron i van detectar que és 5,4 vegades més gran que amb la delta, cosa que suggereix que la protecció que ofereix una infecció anterior davant la nova variant podria ser més baixa del 19%.
Respecte a les punxades addicionals, aquest model clínic estima que després de dues dosis i la de reforç hi ha una reducció de 4,5 vegades en els nivells d’anticossos neutralitzants contra l’òmicron respecte a la delta.
Per a aquest treball, van analitzar tres escenaris i en el pitjor van suposar que l’eficàcia de les vacunes decau al mateix ritme després de la punxada de reforç que després de les dues dosis.
En aquest context, van detectar que l’efectivitat dels preparats per evitar hospitalitzacions dos mesos després d’administrar-se el reforç poden caure des del 96,85% que ofereix davant la delta fins al 80,1% per a l’òmicron.
Augment de les morts
Els investigadors indiquen que aquests percentatges es tradueixen en un «alt grau de protecció individual», però adverteixen que la nova variant provocarà probablement un gran nombre d’infeccions i pot afectar greument la capacitat dels sistemes sanitaris a tot el món.
«Mentre el grau de decadència (de l’eficàcia) contra la malaltia greu, que obliga a l’hospitalització, és més baix que contra la lleu, fins i tot petites reduccions en la protecció poden provocar augments significatius en ingressos hospitalaris i morts, sobretot en grups d’alt risc», observen en un comunicat.
També precisen que tot i que aquests resultats encara estan envoltats d’incertesa, atesa la recent aparició de l’òmicron, apunten que serà necessari desenvolupar vacunes específiques per a aquesta variant i/o dosis de reforç per «restaurar la protecció».
No obstant, destaquen que ara hi ha «més evidències» sobre com l’òmicron pot «evadir de manera molt substancial» la «immunitat que atorguen tant les infeccions prèvies com les vacunes».
Notícies relacionades«Aquest nivell d’evasió immune significa que l’òmicron representa una amenaça important i imminent per a la salut pública», remarca l’expert Neil Ferguson, de l’Imperial College.
El seu col·lega Azra Ghani afegeix que la capacitat per «quantificar» el risc de reinfecció i l’eficàcia dels preparats contra l’òmicron és «essencial» per efectuar projeccions sobre la seva «trajectòria futura» i «impacte» a les campanyes d’immunització.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança