El TSJC rebutja la petició de negacionistes de suspendre el passaport covid

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat la petició de diversos particulars, d’una entitat i d’una associació de negacionistes de suspendre de manera immediata l’exigència del passaport covid, al creure prioritari garantir els «limitats recursos» del sistema sanitari.
En sengles interlocutòries, la secció tercera de la sala contenciosa administrativa del TSJC ha acordat rebutjar les mesures cautelars i cautelaríssimes –sense tenir en compte els arguments de la Generalitat– que van sol·licitar diversos particulars, així com les associacions Liberum i Eleuteria, de caràcter negacionista, que busquen «preservar els drets i llibertats davant l’atac dels poders públics», especialment durant la gestió de la covid-19.
L’alt tribunal català s’ha inclinat així per protegir «els valors tan sentits de la vida, la salut i la defensa d’un sistema d’assistència sanitària els limitats recursos de les quals és necessari garantir adequadament», refutant que el passaport covid «manqui d’utilitat» per evitar els contagis, com defensava Eleuteria.
Els arguments de la petició
D’acord amb aquesta associació, actualment no es «presenta una situació de pandèmia o d’emergència», sinó que, al contrari, «es condemna la població a un estat de pandèmia permanent, obligada a administrar-se un medicament de manera indefinida» i les vacunes del qual tenen «efectes adversos desconeguts».
En canvi, per al TSJC –com ja ha raonat en altres interlocutòries amb què ha denegat la suspensió temporal del passaport covid–, interrompre l’ús d’aquest instrument comportaria que «la protecció de la salut pública quedés afectada de manera immediata» en un context de «gran quantitat de morts, hospitalitzats i afectats».
«En la ponderació de béns jurídics en presència, la sala no es pot mantenir aliena a l’enorme magnitud dels efectes que ha provocat l’esmentada pandèmia (...), no pot sostreure’s a les tragèdies que mostren cada dia els mitjans de comunicació, percebent d’aquesta manera el monumental cop que la covid-19 ha assestat a la salut pública espanyola, al marge dels efectes de tot tipus que es derivaran en el futur», remarca.
Interessos públics
També titlla de «desencert evident i fragmentari» la comesa pels demandants al demanar que analitzin els seus «drets i interessos, com si –recalca el tribunal– els interessos públics d’aquest marc no existissin, fossin accessoris o hagués de donar-los per suposats devaluant-los».
Notícies relacionades«Ha d’estimar-se que la urgència que es pretén per la part actora, tan decantada en el vessant de la seva situació, es compadeix de forma desajustada amb l’absoluta i necessària ponderació del cas des de la inexcusable òrbita integral referida», remarca la sala en al·lusió als efectes de la pandèmia sobre el conjunt de la salut pública.
El TSJC va donar llum verda el 25 de novembre passat a l’exigència del passaport covid per accedir a bars i restaurants, residències geriàtriques i gimnasos, una mesura que s’ha prorrogat fins a les portes de Nadal.
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- Oriol Pujol inicia un nou projecte empresarial
- NOU MODEL DE CIUTAT El Trambesòs, tallat més de mig any per la reurbanització de la Gran Via
- Article del conseller de Política Lingüística Un pacte per fer créixer el català, per Francesc Xavier Vila
- Rampes nocturnes: per què es produeixen, quines són les causes i què he de fer?
- Xarxa de pederàstia Els educadors que tractaven la menor tutelada violada pel 'Pelicot català' van descobrir al seu mòbil fotos i vídeos dels abusos
- Nou decret El Govern ajorna la pujada de la taxa turística pendent del suport dels Comuns
- De 7Cases Detinguda una administradora de finques per apropiar-se de 256.246 euros de 14 comunitats de veïns