Quatre víctimes

Al vigilant de Tarragona li obsessionava el suposat tracte racista de la seva empresa

  • Eugen Marin Sabau, de 45 anys i sense antecedents, va dir a l’amo del seu pis d’Alcover (Alt Camp) que dimarts es mudaria

  • Un dels treballadors als quals va disparar segueix en estat crític, els altres dos i el policia es mantenen greus però fora de perill

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Eugen Marin Sabau, l’home que ahir dimarts va disparar contra tres dels seus excompanys de l’oficina de Securitas a Tarragona i també contra un agent dels Mossos d’Esquadra, és originari de Romania, té 45 anys, sense antecedents i fa 20 anys que viu a Espanya, al municipi d’Alcover (Alt Camp). Abatut cinc hores després de l’atac pels Mossos d’Esquadra als afores de Riudoms (Baix Camp), segueix en estat crític, igual que una de les seves víctimes. Les altres tres, el policia entre les quals, es troben greus però la seva vida ja no corre perill. Potser l’Eugen se n’acabi sortint. Segons tots els indicis, sobreviure a la venjança que va emprendre contra una empresa per la qual vivia obsessionat no entrava en els seus plans.

Sense casa

Josep Maria és propietari de la casa de l’avinguda Maria d’Alcover en la qual l’Eugen ha residit durant els últims cinc anys. A l’agost va finalitzar un contracte de lloguer pel qual l’Eugen pagava a Josep Maria 325 euros. Feia temps que l’amo volia recuperar la casa perquè la seva exdona pretenia instal·lar-s’hi. Però l’Eugen sempre donava allargues. Va esgotar el contracte a l’agost i tot i així va continuar donant allargues.

Josep Maria, en declaracions a EL PERIÓDICO, explica que no volia pressionar-lo per por d’acabar malament amb ell. Amb bones paraules, li anava recordant a l’Eugen que havia de marxar, que aquell no era el seu pis i que ell el necessitava per a la seva exdona. Fa poc, l’Eugen el va trucar per dir-li que dimarts al matí passaria per casa seva per entregar-li les claus. Deixava el pis, finalment. L’inquilí va aclarir que tornava les claus perquè havia trobat una altra vivenda en un municipi pròxim i s’hi traslladava. La realitat és que ho va fer perquè tenia previst atemptar contra els seus companys de l’oficina de Securitas a Tarragona i, ja que no sembla que contemplés sortir viu d’aquella matança, tampoc necessitaria més el pis del Josep Maria.

 «Obsessionat amb Securitas»

«Estava obsessionat amb la seva empresa. Parlava tota l’estona de la feina. Podies intentar parlar amb ell d’una altra cosa però ell reconduïa la conversa per tornar a parlar de la feina», explica el Josep María, que assegura que havia compartit llargues xerrades amb l’Eugen sobre els seus problemes a Securitas. Segons li explicava, el vigilant privat estava convençut que el menyspreaven per la seva condició de migrant romanès. «Un dia em va explicar que havia vist per casualitat la nòmina d’un altre empleat i que es va fixar que a aquest sí que li pagaven dietes i quilometratge i que per això guanyava més diners», recorda el Josep Maria. Actualment, l’Eugen feia gairebé un any que estava de baixa.

 La versió del Josep Maria quadra amb la del Gumersindo, responsable de la galeria de tir de Sant Salvador, a Tarragona, la seva segona llar. «Tenia aquesta mania amb l’empresa, deia que no el tractaven bé. Tenia la impressió que no li pagaven el quilometratge, que li donaven els serveis més durs, que d’altres cobraven més. I la seva obsessió era que tot es devia al fet que era romanès, perquè, segons ell, a la seva empresa eren racistes», explica el Gumersindo.

El macabre correu electrònic que l’Eugen va enviar a Securitas ahir dimarts a les dotze del migdia, minuts després de disparar a tres persones a la seva oficina de Tarragona i poques hores abans de ser reduït a trets pels Mossos, sembla confirmar el que expliquen el Josep Maria i el Gumersindo. El ‘mail’ contenia el missatge següent: «Felices festes cabrons. Lladres i racistes».

En la fotografia que l’Eugen va adjuntar per amenaçar els seus excompanys i en la qual apareix armat fins a les dents, s’aprecien alguns dels trofeus que havia guanyat a la galeria de tir de Sant Salvador. En la imatge es veuen també la seva llicència esportiva d’armes i les guies –els permisos que regula la Guàrdia Civil– de les cinc que posseïa: quatre pistoles i un rifle de llarg abast. Segons el Gumersindo, sense ser un fora de sèrie, l’Eugen era un bon tirador. Sobretot d’arma curta, la que practicava de forma més habitual.

Roba ensangonada

Aquest dimecres, 24 hores després de la intervenció dels membres de la unitat GEI (Grup Especial d’Intervenció), part de la vestimenta de l’Eugen continua escampada al costat de la casa abandonada de Riudoms en la qual es va parapetar i des de la qual va rebutjar qualsevol intent de mediació, disposat a morir per no ser capturat amb vida. Ho havia deixat clar poc abans, quan al descobrir que un cotxe dels Mossos seguia el seu Citroen Xsara, va aturar la marxa, va baixar del vehicle i va obrir foc contra els agents. Malgrat la seva obstinació, els trets que van efectuar els policies van permetre reduir-lo però no el van matar, gràcies a les cures d’urgència que li van practicar els mateixos agents del GEI, primer, i els sanitaris del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), després. Al costat de la roba de l’Eugene –pantalons i anorac esquerdats d’urgència i tacats de sang abundant– aquest dimecres també resultaven visibles restes de material mèdic d’aquella intervenció que va possibilitar el seu trasllat en helicòpter amb vida a un hospital de Barcelona.

Notícies relacionades