Convivència lingüística

La família de Canet acusa Educació d’incitar sentiments d’odi

Els pares de l’alumne fan pública una carta en què asseguren que només estan demanant que es compleixi la llei

La família de Canet acusa Educació d’incitar sentiments d’odi

ACN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La família de l’alumne de P5 de l’escola de Canet de Mar (Maresme, Barcelona) que ha reclamat més castellà per al seu fill ha acusat la Conselleria d’Educació d’incitar sentiments d’odi entre la població. En una carta difosa per l’Assemblea per una Escola Bilingüe, diu que no vol convertir-se en un element mediàtic i que l’únic que ha fet és demanar el compliment de la llei. En aquest sentit, acusa el Govern de mentir quan afirma que el model actual d’immersió lingüística és el legal. Considera que, arran de l’última decisió del Suprem, el 25% del castellà s’hauria d’aplicar a totes les aules. «Que no us enganyin», afirma. Lamenten haver patit intimidació i amenaces, agraeixen la solidaritat però reclamen serenitat i no recolzen cap mobilització.

La família assegura que el calendari els ha anat en contra perquè la resolució judicial del seu cas ha arribat just després de la decisió del Suprem. Amb tot, explica que Educació va rebre la notificació de la interlocutòria del seu cas concret a l’octubre i «no la va recórrer». Per això, es pregunta per què ha anat ara a l’escola a protestar per la decisió judicial i ho ha fet ara i no en altres casos similars. «¿Vol escalfar l’ambient abans de les protestes?», es pregunta. Li retreu que la seva família està patint.

No estan contra del català

La missiva continua explicant que volen recuperar el bon ambient, agraeixen la tasca de la tutora i el recolzament a altres famílies de l’escola, malgrat que els reclamen que no els mostrin aquest recolzament només en privat sinó també en públic. «Sentir l’odi, la intimidació, les amenaces, l’assenyalament en la mateixa pell és molt dur. Hem tingut ganes de plorar moltes vegades», relaten. A aquesta gent, els responen que no estan en contra del català i que disfruten de la «riquesa» que comporta, però afirmen que són bilingües i que també estimen el castellà.

Notícies relacionades

Finalment, asseguren haver arribat a la conclusió que cal deixar d’«empassar i empassar» i s’ha de ser valent amb el que un pensa, aixecar-se i reclamar democràticament els drets. «És temps de construir una escola de tots, inclusiva de veritat», diuen, mentre acaben la missiva amb la frase «Stand up for your rights», citant Bob Marley.

Borràs proposa que el conseller agafi les regnes

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha proposat que el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, assumeixi la direcció de l’escola de Canet. «No pot ser que diguem que no podem fer-hi res. Tenim competències plenes en educació. I no es pot deixar la responsabilitat només als professionals», ha defensat la presidenta de la Cambra catalana en una entrevista aquest dilluns a Ràdio 4 i La 2. I, en aquest sentit, ha recordat que Clara Ponsatí, com a responsable d’Educació, va assumir el control de tots els centres educatius durant uns dies perquè les escoles poguessin ser col·legis electorals de l’1-O i eximir així de responsabilitat els directors.