Consum nadalenc

La carn arracona el marisc i el peix en els àpats de Nadal

  • L’augment dels preus en la recta final de l’any canvia la tendència del menú de les famílies respecte d’altres èpoques

  • El pollastre i el gall dindi farcit i els embotits tenen més èxit al mercat que les gambes, els llagostins i el llamàntol

La carn arracona el marisc i el peix en els àpats de Nadal

ZOWY VOETEN

5
Es llegeix en minuts

La pujada generalitzada dels preus marcarà els àpats nadalencs aquest any. També el nombre de comensals, que aquest any (almenys de moment) no estarà subjecte a les restriccions que l’any passat va imposar la pandèmia del coronavirus. Els productes que habitualment regnen a taula per Nadal, sobretot el peix i el marisc, són més cars que mai i ja fa setmanes que venedors i consumidors ho estan notant. Això està provocant un canvi en la tendència del menú nadalenc, en què es preveu més protagonisme de la carn i un retrocés del peix i el marisc en els àpats familiars. 

La incertesa pels preus i el proveïment dels productes d’aquest Nadal estan provocant enrenou al carrer. Alguns consumidors ja han començat a fer les compres d’aquestes festes i altres opten per fer-ho més tard, però la majoria admeten que faran canvis en el seu menú habitual. Destaca la intenció de canviar el peix i el marisc, dos dels productes estrella d’aquestes dates, per les aus, com el pollastre i el gall dindi, i els embotits.

El Robert i la Cristina tenen una parada d’aus al Mercat de Sant Antoni, a Barcelona. Ells ja estan notant l’increment de preus en els seus productes i la tendència en els usuaris. «La cosa encara està tranquil·la, les vendes de producte de cara al Nadal es van fent encara amb comptagotes, però ja notem un increment de vendes superior a altres anys. Les persones estan canviant aquest any el peix i el marisc per la carn. Estem venent més pollastre, més gallina i més pulardes que altres vegades. Això també es deu al fet que els més petits prefereixen la carn al peix i és més senzill fer un menú que agradi tota la família que un menú per als adults i un altre per als nens. «Pollastre i gall dindi farcit i rodó de pollastre són alguns dels plats més repetits els últims dies. De tota manera, encara és aviat per fer previsions exactes, però la tendència que estem veient és aquesta. L’any es presenta, com a mínim, igual que l’any passat però sí que tenim una previsió d’augmentar les vendes dels productes estrella de les festes com el pollastre de corral, el gall dindi i la pularda», comenten.

En el sector del peix i el marisc és on més estan pujant els preus aquesta temporada. Eduard Elie, propietari d’una parada de peix i marisc al mateix mercat, avisa del canvi de consum que els està generant. «Hi ha productes com la gamba i el llagostí que són imprescindibles en els aperitius de Nadal i n’hi ha d’altres com el llamàntol i la llagosta que, tradicionalment, han format part del menú principal. Creiem que la gent continuarà apostant per aquests aliments tan típics de la temporada però si els preus s’apugen molt es vendran menys que altres anys. Encara és aviat per parlar de previsions i si es menjarà més peix i marisc o menys que altres anys, però per l’increment dels preus i la vaga de transports sí que es preveu que aquest any tindrem menys producte, de menys qualitat i, malgrat que els dinars i sopars siguin més multitudinaris, no serà gaire diferent de l’any passat», explica.

Comprar abans

Per aquests motius, molts consumidors ja estan començant a fer les compres per a les festes i es pot observar un canvi de tendència respecte als menús dels dies més assenyalats. Més carn i menys marisc com a menú principal i pica-piques amb més embotit i canapès que substitueixen un plat principal més elaborat. Laura González, veïna del barri i clienta habitual, explica que està notant que aquest any la gent està començant a comprar abans i que això la condicionarà per avançar les seves compres i poder fer el seu menú habitual. «Jo sempre he sigut de comprar a última hora però vist el panorama d’aquest any, compraré abans per no quedar-me sense res perquè estic veient molt més moviment que altres anys. A més, s’està notant l’increment de preus. Nosaltres a casa ho tenim clar, mengem sempre gall dindi. Aquest any comprarem gambes i llagostins només per a l’aperitiu. Els plats principals seran el gall dindi i els canelons i per al dia 25 encara no ho tenim clar, però també tinc en compte que els nens prefereixen la carn i no vull cuinar per partida doble».

Irene Neira, compradora habitual del Mercat de Sant Antoni, explica que ha avançat les compres per assegurar el menú. «Ja hem fet totes les compres de Nadal perquè així anem més tranquils i no ens quedem sense res. No menjarem peix i marisc, apostarem per un menú diferent perquè el peix i el marisc a més que no es pot comprar, tenim tot l’any per menjar-ne. Aquest any farem un pica-pica més elaborat, amb formatge, pernil i diferents tipus de canapès, i altres plats típics, com la sopa de galets, el gall dindi farcit, el cabrit i els canelons. El menjar en general és molt més car que altres anys, i això que per aquestes festes sempre puja, però aquest any és escandalós», afirma.

Més gent a taula

En la mateixa línia Ana Maria Pluvins explica com canviarà la seva taula aquest any. «El que més puja és el menjar i aquestes festes, que els àpats són el més important, que estiguin pujant tant és un crim. El pollastre i la carn d’olla ja han pujat molt i ho estic comprant ja per congelar-ho i tenir a punt per al sopar. Aquest any comprarem més que l’any passat perquè serem més, però comprarem menys marisc i apostarem més per diferents embotits, patés, canapès i carns», apunta.

Notícies relacionades

Malgrat tot, segueix havent-hi consumidors d’última hora que s’apunten a adaptar els menús en funció de com estiguin els preus abans de les festes. «Començarem a comprar a mitjans de mes. Nosaltres de moment no hem pensat que menjarem però sí que tenim clar que ens ajustarem en funció dels preus. De moment estem pensant a fer un aperitiu consistent, amb diferents entrants que encarregarem uns dies abans de les festes», deia Manel González, també comprador habitual del mercat.

La pujada dels preus, la vaga dels transports i la temporada estan marcant un canvi significatiu en la tendència dels dinars i sopars de les festes. Pernil, formatge, patés, canapès i gambes continuen regnant entre els aperitius mentre que aquest any el pollastre i el gall dindi guanyen terreny al marisc, el rei indiscutible de la taula en aquesta època de l’any. Segons l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) els preus dels aliments aquest Nadal s’han incrementat un 8%, cosa que suposa un rècord històric.

Temes:

Productes Nadal