214 pacients a l’uci

Catalunya torna a tenir més de 200 persones a l’uci per covid, però els indicadors reculen

Argimon reconeix la seva preocupació per l’augment de 16 persones en estat crític en 24 hores

Catalunya torna a tenir més de 200 persones a l’uci per covid, però els indicadors reculen
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La sisena onada de l’epidèmia s’agreuja a Catalunya, on ja hi ha 939 persones hospitalitzades per covid, més de 200 d’elles a l’uci (una cosa que no passava des del setembre), amb una mortalitat que continua creixent tot i que amb uns indicadors epidèmics empitjorant que aquest divendres presenten una marxa enrere. Al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, el preocupa especialment l’augment de 16 persones en estat crític respecte a les xifres donades dijous, segons ha reconegut en declaracions a TV-3. És l’augment de pacients ingressats a l’uci més elevat de les últimes setmanes.

Malgrat que els efectes estan molt lluny dels d’abans de la vacunació, també inquieta la incidència d’aquest augment de contagis als equips d’atenció primària –les visites s’hi han incrementat més d’un 30%–. Ho deia aquest dijous la responsable de Salut Pública, Carmen Cabezas: «L’atenció primària i els hospitals estan ja tensats per l’increment dels casos de covid, que tenen repercussió sobre el sistema de salut en forma de visites, ingressos i també ja a les ucis». La doctora insistia en «la necessitat de seguir les mesures: mascareta, higiene, vacunació...».

Tornant a les dades d’incidència actualitzades aquest divendres per Salut, els centres d’atenció primària (CAP) van atendre ahir, dijous, 20.602 pacients de covid, una pressió als ambulatoris que continua augmentant i que no es registrava des de principis d’agost.

Més indicadors

El risc de rebrot (EPG), índex que mesura el potencial de creixement de l’epidèmia, ha baixat després de dies de fortes pujades: se situa en 469 punts, 20 menys que ahir, però encara a nivells del juliol passat. La velocitat de propagació del virus (Rt) a Catalunya és avui d’1,31, tres centèsimes menys que ahir, fet que significa que cada 100 infectats contagien una mitjana de 131 persones i que segueix la transmissió comunitària del virus.

Des de l’inici de l’epidèmia, un total de 1.070.460 persones han sigut diagnosticades de covid-19 per tota mena de proves a Catalunya, 4.678 d’elles comptabilitzades en les últimes 24 hores. També s’han notificat quatre morts més.

Notícies relacionades

La incidència acumulada de casos confirmats per PCR o test d’antígens a 7 dies per cada 100.000 habitants (IA7) és de 202, davant els 217 casos d’ahir, mentre que la incidència acumulada a 14 dies (IA14) se situa en els 367 casos, set menys.

La positivitat –el percentatge de PCR i TA amb resultat positiu– és del 7,59 %, set centèsimes més que ahir, un creixement sostingut des de fa setmanes, que s’allunya del percentatge màxim que estableix l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per considerar una epidèmia sota control, que és del 5 %.