Balanç del pont de desembre

L’alerta de la DGT trastorna els pronòstics del Pirineu

  • Els hotelers d’Osca critiquen Trànsit per anticipar la tornada, mentre les estacions catalanes tanquen un pont d’alta ocupació.

L’alerta de la DGT trastorna els pronòstics del Pirineu
3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

La irrupció de la borrasca ‘Barra’, amb ratxes de vent fort i precipitacions en forma de pluja i neu, va complicar aquest dimecres el final del pont vacacional més llarg de l’any i el que milloris previsions havia generat (en anys) entre el sector hoteler del Pirineu. El temporal va afectar al llarg de la jornada unes 70 carreteres de mitja Espanya, però amb prou feines es va deixar notar al vessant sud de la serralada pirinenca, que va disfrutar d’una jornada assolellada (tot i que amb vent).

L’anticipació dels conductors –que estaven avisats des de dilluns per la DGT, que els havia demanat que s’avancés la tornada a casa per evitar problemes a les carreteres pel mal temps– va evitar que es registressin situacions de caos, com les que s’havien vist en altres ocasions. Però aquesta fuga de clients no va agradar gens a les valls situades a l’Aragó, que preveien aquest pont com un dels millors en molt temps. Després de l’anunci de Trànsit hi va haver una allau de cancel·lacions d’última hora, van afirmar fonts de l’Associació Turística Vall de Tena a ‘El Periódico de Aragón’. 

«No es pot paralitzar un país sencer cada vegada que neva», va lamentar aquesta associació, que creu que s’han de prendre mesures respecte a això «apostant més per la formació i conscienciació, que per l’alarmisme». «No és normal que cada vegada que es preveuen nevades en cotes baixes, es paralitzi tot el país», van assenyalar. L’entitat va exigir, així mateix, que es reforcin els recursos per evitar aquesta paràlisi. «S’ha de reforçar la neteja i manteniment de carreteres per evitar que tots els anys passi el mateix», van apuntar fonts de l’associació d’empresaris, que van reflectir el malestar general «davant l’evident falta de recursos durant els últims dies».

«No es pot paralitzar un país sencer cada vegada que neva»

Valoracions òptimes

També es van avançar les tornades a les estacions d’esquí catalanes, especialment a les de la Cerdanya, però aquí l’efecte sobre el sector hoteler, que ha estat els cinc dies a pràcticament el 100% d’ocupació, va ser menor, ja que és una zona on prioritzen les segones residències.

«El calendari ha sigut favorable, amb un pont de cinc dies de festa i les nevades recents i abundants, la vigília i durant el mateix pont, han fet d’efecte crida per als esquiadors», van indicar fonts de l’estació de Masella, que aquests dies ha rebut uns 30.000 esquiadors a les seves instal·lacions.

A més, van afegir les mateixes fonts, «feia dos anys que molts esquiadors no esquiaven, a causa de la pandèmia, fet que s’ha traduït en molta il·lusió i ganes d’esquí». L’afluència d’esquiadors es va veure afavorida també pel fet que estacions del sud de França i d’Andorra van tancar parcialment durant un parell de dies pel temporal, que en canvi no va arribar a afectar Masella

Notícies relacionades

Les nevades van deixar també bons resultats per a altres complexos hivernals, com a Sierra Nevada, a Granada, on han tancat el pont amb un 76% d’ocupació i gairebé 55.000 persones entre visitants i esquiadors. 

Per a aquest dijous, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) manté avisos d’alerta per neu, vent i mala mar en set comunitats autònomes, on la circulació per carretera es preveu que continuï sent complicada. A Astúries, Cantàbria, Galícia i el País Basc l’avís és per neu i fenòmens costaners; a Castella i Lleó per neu i vent, i a Andalusia per vent i també per fenòmens costaners.  n