Trànsit

Operació tornada del pont de desembre: menys problemes de l’esperat a les carreteres catalanes

  • La C-16 registra prop de sis quilòmetres en diferents trams entre Bagà i Berga, però res excepcional

  • La C-14 marca dos punts complicats, per un manifestació i per un accident amb tres cotxes implicats

Operació tornada del pont de desembre: menys problemes de l’esperat a les carreteres catalanes

ORIOL CLAVERA

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Vent, neu i por d’un embús monumental. La suma de tots aquests ingredients ha permès escalonar la tornada a casa durant la setmana, i aquest dimecres està passant una mica menys del que s’esperava després d’un pont de cinc dies amb molta neu al Pirineu: molta gent al cotxe, però tampoc tanta. Les vies de muntanya, sobretot la C-16 però també la C-14, han baixat carregades. La pitjor, la carretera que torna de la Cerdanya i creua el Berguedà, amb més de sis quilòmetres de retencions, molt lluny dels prop de més de 12 registrats divendres passat durant l’operació sortida. Al contrari, l’AP-7 ha sigut un llarg riu tranquil.

 Malgrat les intenses nevades, a mitja tarda de dimecres només són necessàries les cadenes al Port de la Bonaigua (C-28) i en els 15,8 quilòmetres de la BV-4031 que uneixen la Molina i Castellar de N’Hug. A la resta de carreteres se circula sense risc de trobar gel a l’asfalt. La C-16 ha tornat a ser l’aneguet lleig del retorn a casa hivernal, amb cues, com és habitual, fins i tot abans d’entrar al túnel del Cadí, galeria que, per qüestions de seguretat i quan hi ha excés de demanda, regula l’entrada a partir del gens barat peatge (12 euros). Una vegada al Berguedà, els cotxes formen diferents retencions a l’altura de Cercs i Berga. 

En els 22 quilòmetres que separen Bagà de la capital de la comarca, la C-16 continua tenint un sol carril per sentit, tot i que en dos trams de baixada i un de pujada hi ha carrils ràpids que, en circumstàncies d’embús, s’anul·len per evitar accidents. Així les coses, no només els que baixen de la neu per tornar a l’àrea metropolitana de Barcelona pateixen els detalls d’un excés de trànsit en una via que resulta raquítica davant el bolquet d’automòbils que cada cap de setmana passen per aquí. També els ciutadans del Berguedà pateixen el problema, ja que si volen anar de Bagà a Cercs o de Berga a Guardiola de Berguedà per visitar un familiar, es converteixen en una mena de dany col·lateral de la processó de pixapins cap al mar. 

Tornar abans

La DGT va demanar dilluns als conductors que avancessin la tornada per evitar un dimecres de tempesta perfecta. La pregària de Trànsit va ser escoltada, ja que la C-16 també es va pintar de vermell durant la tarda de dimarts, cosa que ha evitat mals majors aquest dimecres. El punt més conflictiu de la xarxa viària catalana s’ha registrat a la C-14 a l’altura de la presa de l’embassament d’Oliana. En aquest punt, un nombrós grup de veïns de Peramola s’han manifestat durant dues hores per mostrar la seva solidaritat amb una família del municipi que intenta que la seva filla, Maria, amb una discapacitat del 80%, tingui accés a un centre d’educació especial. La protesta ha generat fins a nou quilòmetres de cua en els dos sentits de la circulació, i cal veure si el Departament d’Educació pren nota de la reivindicació.

Notícies relacionades

A uns 20 quilòmetres d’aquest punt, i també a la C-14, a l’altura de Ribera d’Urgellet, un accident amb tres vehicles implicats ha obligat a tallar la calçada en els dos sentits. En menys de mitja hora ja eren sis els quilòmetres de retenció tant de pujada com de baixada. Menys problemes han tingut vies que habitualment presenten trànsit intens, com la C-17 o la C-58, carreteres que amb prou feines han registrat embussos a l’arribar a la gran ciutat.

La previsió meteorològica ha pogut tenir molt a veure amb aquesta tornada esglaonada del pont de desembre. Ha passat el que van anunciar les dones i els homes del temps: neu a la muntanya i fuetades de vent al litoral, sobretot a les comarques de l’Empordà. Tot i que també l’aire ha bufat fort al sud. La pitjor ràfega costanera, de fet, s’ha registrat al Vendrell (Baix Penedès), amb un cop de 74 quilòmetres per hora, sempre amb permís de Portbou, que ha superat els 90 quilòmetres per hora, el sospir diari en aquest punt de l’Alt Empordà. La plusmarca del dia és per a una estació meteorològica del Puig Sesolles (Vallès Oriental), que ha marcat als seus 1.667 metres d’altitud un vent de 114 quilòmetres per hora. Per sortir volant.