Avenç mèdic

Autoritzat el primer medicament que prevé el contagi de Covid

  • Podria estar disponible a Espanya en dos mesos i servir per protegir persones que convisquin amb un infectat

Autoritzat el primer medicament que prevé el contagi de Covid
1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Tot i que les vacunes s’han demostrat que, per ara, són el millor antídot davant la Covid, s’està obrint pas un conjunt de medicaments que també poden ser útils per frenar al virus, sobretot allà on no arriben les vacunes. De fet, l’Agència Europea del Medicament (EMA per les seves sigles en anglès) va autoritzar a mitjans de novembre els dos primers medicaments amb anticossos monoclonals: el Ronapreve, desenvolupat per les firmes Regeneron i Roche i el Regkirona, de la biofarmacèutica sud-coreana Celltrion.

Tots dos han demostrat la seva eficàcia per reduir els efectes greus de la Covid i, per tant, les hospitalitzacions i morts. I, com a novetat, el Ronapreve es podrà utilitzar també per prevenir la infecció, cosa que obre la porta a molts usos, com per exemple en pacients immunodeprimits, com trasplantats o malalts greus d’alguns tipus de càncer, en els quals les vacunes amb prou feines fan efecte.

«Imaginem que tenim un familiar amb limfoma, que està en quimioteràpia i a casa seva es detecta un cas de Covid, en aquell mateix moment se li podria administrar el medicament i estaria protegit almenys durant un mes», ha explicat Alex Soriano, cap del servei de malalties infeccioses de l’Hospital Clínic, en la presentació de Ronapreve a Espanya. Tot i això, ha reconegut que l’efecte com a profilaxi ha provat la seva eficàcia en qualsevol tipus de persones i, per tant, també es podria utilitzar en altres casos.

Notícies relacionades

Serà el Ministeri de Sanitat el que determinarà en quines situacions es pot prescriure i «probablement s’aprovi un protocol, perquè arribi als pacients que el necessitin de manera ordenada i fluida», ha explicat Federico Plaza, directiu de Roche. A França s’està utilitzant des del juny per a pacients hospitalitzats o ambulatoris contagiats, ja que, segons els assajos, Ronapreve disminueix en un 70% l’hospitalització o mort i la durada dels símptomes a quatre dies. I, com a arma preventiva, en pacients immunodeprimits. En aquest cas els estudis han donat com a resultat que redueix el risc d’infecció simptomàtica en un 81%.

Plaza ha precisat que Ronapreve estarà disponible a Espanya «en poc temps», unes sis o vuit setmanes si les comunitats autònomes materialitzen els seus compromisos de compra.