JUDICI A L’AUDIÈNCIA DE BARCELONA

La defensa de l’excupula de l’ACA acusada de malversació intenta excloure proves clau

La defensa de l’excupula de l’ACA acusada de malversació intenta excloure proves clau

Ricard Cugat

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La defensa de l’excúpula de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) acusada de presumpta malversació de fons públics per l’adjudicació el 2008 a dit d’informes de consultoria va requerir aquest dimarts al tribunal que la jutja a l’Audiència de Barcelona que exclogui del procés proves clau que sustenten la investigació, com correus electrònics, documentació remesa pel jutjat del Vendrell que va iniciar el cas 3% entre altres documents. Els advocats també van instar la nul·litat de les actuacions per suposades vulneracions de drets fonamentals i per altres qüestions, com la inconcreció de les acusacions.

El fiscal, que es va oposar a totes les demandes dels lletrats, sol·licita en el seu escrit d’acusació sis anys de presó pels delictes de prevaricació, malversació de fons públics i revelació de secrets contra quatre ex alts càrrecs i tècnics de l’Agència Catalana del Aigua (ACA), entre ells el que era el seu director Manuel Hernández, per la presumpta adjudicació a dit el 2008, durant l’època del govern tripartit, d’informes de consultoria. En la trama estan implicats dos empresaris, per a qui se’ls reclama la mateixa pena. Un d’ells és Joan Lluís Quer, administrador d’Auding i que abans havia sigut gerent de l’ACA (2000-2004) i, posteriorment, durant l’executiu d’Artur Mas (CiU), va ocupar la presidència de l’empresa pública Infraestructures de la Generalitat.

Benefici il·lícit

Notícies relacionades

La fiscalia afirma que els acusats van actuar «amb un pla preconcebut» amb «l’evident intenció de procurar-se un il·lícit benefici econòmic», afavorint «els seus interessos privats». Els fets es remunten al setembre del 2007, quan l’ACA, que depenia llavors de la Conselleria de Medi Ambient (dirigida per Francesc Baltasar, d’ICV), va tramitar per concurs obert un contracte de consultoria per a la redacció del pla de gestió de la conca fluvial a Catalunya. Abans de la publicació d’aquesta licitació, segons l’acusació, alts càrrecs de l’agència es van reunir de «manera reservada» amb els empresaris investigats.

Al final, el contracte per 3,75 milions va ser adjudicat el gener del 2008 a la Unió Temporal d’Empreses (UTE) DMA-Gestió, una agrupació de consultories d’enginyeria representades per Quer. L’acusació afirma que el director de l’ACA, Manuel Hernández, el va firmar de manera «arbitrària». En aquest contracte s’especificava que quedava obert a altres pressupostos complementaris, cosa que de fet permetia que l’adjudicatari escollís oferir-los a altres empreses. I això va passar. Els imputats «van constituir un artifici formal per emmascarar un benefici il·lícit» en favor de l’UTE, segons la fiscalia, i l’ACA va formalitzar 38 contractes per treballs addicionals per 3,9 milions d’euros. Excepte tres d’ells, la resta superen els 18.000 euros, límit per a l’adjudicació directa.

Temes:

Generalitat