Normativa

Què podrem fer i què no amb passaport Covid a Catalunya

Què podrem fer i què no amb passaport Covid a Catalunya
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Catalunya ampliarà l’ús del passaport Covid per intentar així frenar l’augment de casos que, segons apunten els experts, ja marquen l’inici de la sisena onada de la pandèmia. Aquest dimarts, el Govern ha anunciat que l’extensió d’aquesta mesura, fins ara només obligatòria en discoteques, també s’aplicarà en àmbits com la restauració, els gimnasos i les residències. Després d’aconseguir l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la normativa entrarà en vigor aquest divendres.

A partir d’ara, doncs, serà obligatori que tota persona de més de 12 anys presenti el passaport Covid a l’entrar als bars i restaurants, entre altres. Aquest document acredita que la persona ha rebut una pauta vacunal completa; que ha donat negatiu en una prova diagnòstica PCR en les últimes 72 hores o en un antigen en les últimes 48 hores; o que s’ha recuperat de la Covid-19 en els últims sis mesos. 

Restauració

Presentar un certificat sanitari serà obligatori per entrar a l’interior de bars, restaurants i locals d’hostaleria, sigui quin sigui el seu aforament, però no per accedir a espais oberts com les terrasses. La normativa també s’aplica als locals d’hostaleria que estiguin integrats en centres comercials o recintes culturals, com teatres, cines i auditoris. D’altra banda, no farà falta presentar aquest document per accedir als restaurants i menjadors dedicats als treballadors i usuaris d’un recinte.

Recintes esportius

El passaport sanitari serà obligatori per entrar als recintes esportius tancats com els gimnasos. També serà obligatori presentar la documentació sanitària per entrar a les instal·lacions de restauració d’aquests entorns. 

Geriàtrics

El certificat Covid també serà obligatori per entrar a geriàtrics i residències de persones grans. A partir d’ara, doncs, aquest document s’exigirà a a visitants i acompanyants que vulguin accedir al recinte. De moment, es descarta exigir el seu ús a treballadors de residències. Segons recull la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, es podrà fer una excepció en «casos d’urgència o necessitat justificada». 

Discoteques

Les discoteques, sales de ball, karaokes i locals d’oci nocturn seguiran exigint el passaport Covid als seus clients, tal com passa des de l’octubre. 

¿I als cines i teatres?

Segons va explicar dimarts el Govern, de moment es descarta ampliar l’ús del passaport Covid als recintes culturals com cines i teatres. Tot i així, segons ha explicat Plaja, el futur d’aquesta mesura dependrà de com evolucioni la situació epidemiològica. Si els indicadors segueixen a l’alça, és probable que en les pròximes setmanes es plantegin més restriccions a Catalunya. La resolució del Tribunal Superior de Justícia també dona llum verda perquè més endavant, si la situació ho requereix, aquesta mesura es pugui estendre als concerts, festivals musicals, esdeveniments culturals, congressos, convencions, fires comercials i festes majors.