Dia Mundial contra la Violència Masclista

El PSC vol equiparar els orfes de la violència masclista amb els del terrorisme

  • Només 10 dones i dos nens van accedir a les indemnitzacions de violència masclista de la Generalitat el 2019

El PSC vol equiparar els orfes de la violència masclista amb els del terrorisme

TRYM NIELSEN | UNSPLASH

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Equiparar les indemnitzacions dels fills orfes per la violència masclista amb les que perceben les víctimes d’atemptats terroristes. Aquesta és una de les mesures que vol impulsar el grup parlamentari socialista per resoldre el gran escàndol sobre les indemnitzacions que perceben les víctimes del masclisme a Catalunya. Segons les últimes dades disponibles, del 2019, només 10 dones i dos menors orfes van rebre aquestes ajudes, tot i que hi va haver més de 1.500 sentències condemnatòries i nou feminicidis.

El problema de les indemnitzacions de les víctimes de la violència masclista a Catalunya s’arrossega des de fa anys. Es tracta d’un sol pagament que fa la Generalitat i que es pot sol·licitar fins a cinc anys després de la sentència judicial. El mateix conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani, ja reconeixia que s’havia de resoldre. Són poquíssimes les víctimes que saben que poden accedir a aquesta prestació, i entre el 50% i 60% de les sol·licituds que es presenten són denegades. El març del 2020, El Homrani va promulgar un decret que havia de facilitar la situació per poder entregar aquestes ajudes. I és que, segons el mateix text, en la majoria de casos els diners que es destinaven a les víctimes acabaven sent «molt menys dels esperats».

Fins a 73.500 euros

La iniciativa del PSC, que en principi només comptarà amb el vot desfavorable de Vox, és la d’aplicar la mateixa estratègia que ja s’aplica al País Valencià. Els fills orfes serien tractats d’igual forma que els orfes d’un atemptat terrorista i les seves indemnitzacions s’elevarien dels 5.691,2 euros actuals als 73.500 euros. També plantegen que tots els treballadors públics que tenen relació amb les víctimes estiguin obligats a comunicar-los que tenen dret a sol·licitar aquesta prestació. Des dels Mossos d’Esquadra fins als secretaris judicials passant pels treballadors socials especialitzats han de parlar amb les supervivents, o els fills de les dones mortes, perquè demanin aquestes ajudes. «El que no pot ser és que les mateixes dones no sàpiguen que tenen aquest dret», lamenta la diputada socialista Beatriz Silva.

Notícies relacionades

El text també afirma que els metges forenses facin constar en els seus informes mèdics, i així ho recullin els jutges en les sentències, les seqüeles psicològiques de per vida que genera el fet d’haver patit maltractament o haver perdut la mare per això. «El principal problema que ens trobem, sobretot en les denegacions, és que els danys psicològics no consten en les sentències. Només aquells que tenen lesions físiques de per vida les poden percebre», afegeix Silva. Per sol·licitar aquestes ajudes, no és tan sols necessari una sentència judicial que avali el maltractament masclista. També hi ha de constar que aquesta situació de violència ha causat danys físics o psicològics de per vida.

Per fer-ho, el grup parlamentari socialista presentarà el pròxim dijous 25 de novembre aquesta proposició de llei. La idea és canviar, per lectura única, l’article 47 de la llei catalana contra la violència masclista i incloure les modificacions esmentades. Perquè aquest canvi s’acabi aprovant poden passar diversos mesos, fins que es presenti en un ple del Parlament i la majoria de la cambra ho aprovi.