VIOLÈNCIA MASCLISTA

Barcelona amplia un 54% les places d’acollida per a dones víctimes de violència masclista

Barcelona amplia un 54% les places d’acollida per a dones víctimes de violència masclista

Ayuntamiento de Santa Coloma

2
Es llegeix en minuts

Els casos de violència masclista no cessen, segons les xifres recollides a l’Hospital Clínic de Barcelona, durant el 2019 es va atendre, com a mínim, un cas d’agressió sexual al dia. Aquell mateix any l’Ajuntament de Barcelona va decidir promoure una nova mesura, «Sumant Aliances: Barcelona lliure de violències masclistes». Aquest programa inclou, actualment, un total de 104 actuacions que suposen una millora en els dispositius de detecció, atenció i recuperació de la violència masclista. A més s’ampliaran en un 54% les places d’acollida per a dones que hagin sigut víctimes d’agressors masclistes.

Això suposa que, en total, Barcelona disposarà de 157 places d’acollida, 44 més que fins ara. «Això suposa doblar els recursos econòmics des del 2018. El 2022 estarem dedicant als recursos d’adopció 6,4 milions d’euros, només en matèria d’acollida, és a dir en places de vivenda», ha explicat Laura Pérez Castaño, regidora de Drets Socials, Justícia Global i Feminismes i LGTBI. Actualment, l’ajuntament treballa en la rehabilitació d’un edifici que compti amb una capacitat suficient per allotjar 20 dones que estiguin patint violència masclista, igual com els seus fills i filles. Aquests espais inclourien un reforç horari d’atenció professional que ajudi les dones a recuperar la seva autonomia de la manera més ràpida possible i les acompanyi en qualsevol situació d’emergència. S’espera que l’edifici obri les portes el 2023.

A més es preveu l’habilitació d’un segon edifici per al Servei d’Atenció Recuperació i Acollida (SARA) que aculli prou habitacions per albergar dones i nens en situació de violència masclista. La construcció d’aquest edifici permetria un desdoblament del servei, augmentant les eines necessàries per al desenvolupament eficaç de l’autonomia de les afectades, millorant així l’atenció personalitzada de les dones, i les condicions de servei dels professionals, a més de facilitar el desplaçament de les víctimes als centres. La previsió apunta que s’ubicaria al costat esquerre de l’Eixample, donant una cobertura territorial a la ciutat per poder incorporar els nous recursos d’acollida per violència masclista. 

Notícies relacionades

Una altra de les noves mesures que abordarà el dispositiu serà crear vuit noves places dirigides únicament a les dones amb trastorns mentals en situació d’abús domèstic. Aquest servei acompanyarà la víctima en el seu procés de recuperació al mateix temps que professionals de la salut mental plantegen noves mesures de prevenció de processos de descompensació psicopatològica.

Finalment, s’ha anunciat l’ampliació de les hores dedicades a l’atenció professional de les víctimes, que augmentarà vuit hores setmanals respecte a aquest any. Gràcies a aquest increment horari les dones víctimes d’agressions podran comptar amb més hores d’acompanyament professional i presencial que les ajudarà en moments tan delicats com és començar la transició de l’autonomia, on milers de dones comencen a llaurar el seu propi camí de la llibertat. Aquest nou marc de mesures entrarà en vigor a partir del gener del 2022.