Una combinació d’antibiòtics

Avenç mèdic per fer front a un bacteri resistent a tots els tractaments

Un grup d’investigadors demostra l’eficàcia in vitro d’una combinació d’antibiòtics

Avenç mèdic per fer front a un bacteri resistent a tots els tractaments

PARC SALUT MAR

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un estudi d’investigadors de l’Hospital del Mar de Barcelona, de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i de l’Hospital Son Espases ha demostrat que la combinació d’un nou antibiòtic, la ceftazidima/avibactam, amb altres antibiòtics, permet tractar infeccions per variants de ‘Pseudomonas aeruginosa’ resistents a tots els tractaments existents. El treball, que publica ‘Microbiology Spectrum’, ha analitzat in vitro l’eficàcia dels diferents tractaments i de les seves combinacions per determinar la seva efectivitat contra variants d’aquest bacteri que mostren resistència a tots els medicaments existents.

La resistència als antibiòtics ha sigut identificada per l’Organització Mundial de la Salut com una de les principals amenaces a la salut mundial. La infecció per ‘Pseudomonas aeruginosa’ pot provocar pneumònia, problemes cardíacs i sèpsia, sobretot en persones immunodeprimides.

Metges i investigadors dels serveis de Malalties Infeccioses i de Farmàcia de l’Hospital del Mar, de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i de l’Hospital Universitari Sos Espases han validat la combinació de l’antibiòtic ceftazidima/avibactam, aprovat als Estats Units l’any 2015.

No responen a medicaments

El bacteri ‘Pseudomonas aeruginosa’ és present a tot el món, en diferents variants. La seva capacitat per escapar-se dels tractaments antibiòtics existents el converteix en una de les principals preocupacions en aquest camp. De fet, entre el 10 % i el 40 % de les infeccions que provoca aquest bacteri a Espanya són responsabilitat de variants que no responen als medicaments disponibles. És un organisme oportunista, que afecta sobretot persones immunodeprimides, i pot provocar problemes que van de lleus a molt greus, com la pneumònia, afectacions cardiovasculars i sèpsia.

El treball, realitzat en mostres in vitro de set variants del bacteri, inclosa la predominant a Catalunya, va consistir a comprovar l’efectivitat del ceftazidima/avibactam sol i en combinació amb altres antibiòtics. «L’objectiu és, amb les eines que disposem en aquests moments, optimitzar els tractaments», explica la doctora Milagro Montero, autora principal del treball i metge adjunta del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar. «En aquest cas, es tracta de bacteris resistents a tots els tractaments, i analitzem com utilitzant un antibiòtic davant el qual mostren resistència, en combinació amb un altre, l’eliminem», afegeix.

Pacients sense alternativa

Notícies relacionades

Segons els resultats, «en més del 80 % de les variants resistents a ceftazidima/avibactam, aquestes combinacions funcionen i, en una, la combinació elimina totes les variants resistents a l’antibiòtic de referència», destaca la Dra. Montero. Així, la combinació de ceftazidima/avibactam amb amikacina o aztreonam va aconseguir una eficàcia del 85,7%, que va arribar al 100% en el cas de la combinació amb colistina. Per contra, l’assaig amb meropenem va quedar amb una eficàcia per sota del 30%.

Aquests resultats porten els investigadors a plantejar la necessitat de realitzar un assaig clínic per avaluar l’eficàcia en humans d’aquestes combinacions d’antibiòtics. Però, de moment, l’estudi permet comptar amb una alternativa de tractament per a pacients sense cap altra alternativa.