Erupció

El volcà de la Palma seguirà actiu un mínim de dues setmanes

  • La directora de l’IGN a les Canàries apunta que l’erupció té «un nivell més baix d’activitat»

  • Els científics constaten que el volcà de La Palma perd força però no s’apaga

El volcà de la Palma seguirà actiu un mínim de dues setmanes
5
Es llegeix en minuts

La directora de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) a les Canàries, María José Blanco, ho va voler deixar clar: «[El volcà] està en un procés més estable i amb un nivell més baix d’activitat», però, sens dubte, a curt termini l’erupció no acabarà». Quan va parlar de «curt termini» en la roda de premsa sobre l’evolució del volcà, la científica va especificar que és al voltant de dues setmanes. Els paràmetres que radiografien al minut l’estat de l’erupció continuen indicant aquesta tendència a la baixa, sobretot en els nivells de diòxid de sofre (SO2) al plomall, que es va situar en un dels seus valors més baixos de tota la sèrie històrica del procés eruptiu al situar-se entre 3.000 i 3.500 tones diàries, segons els mesuraments realitzats per sensors òptics del Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan). En qualsevol cas, aquest valor hauria de situar-se per sota de 1.000 per entreveure el final.

El director tècnic del Pla d’Emergències Volcàniques de Canària (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, va assenyalar respecte a aquest gas que s’ha produït «un apreciable descens el dia d’ahir [abans-d’ahir], que no fa més que confirmar la tendència general que és clarament descendent». S’hi uneix la deflació del terreny, que a l’estació situada a Jedey, es manté estable; la sismicitat, que continua per sisè dia consecutiu entorn del mig centenar de tremolors diàries, i el tremor –soroll que fa el material magmàtic al pujar pels cons volcànics fins a la superfície–, que si bé ahir va tenir un lleuger ascens, des de principis del mes de novembre està en nivells «baixos», com assenyala el Pevolca al seu informe diari. Blanco va tornar a indicar, tal com va fer diumenge passat, que «l’energia del sistema continua mostrant una tendència descendent en els últims dies».

Aquest descens de la presència de gas al plomall no es tradueix en una baixada a l’atmosfera. El Pevolca ha hagut de suspendre durant els tres últims dies els combois per retirar cendres de les vivendes i recollir estris a Las Manchas a causa de l’alta concentració de diòxid de sofre al sud del volcà de Cumbre Vieja, segons va assenyalar Morcuende. Aquests episodis de contaminació no es van produir a la zona de costa i els agricultors han pogut acudir a regar els seus cultius a les localitats d’El Remo, Puerto Naos i La Bombilla. A Los Llanos de Aridane i Puntagorda, per la seva banda, també es van registrar «nivells bastant desfavorables», que es van repetir ahir a la matinada però que durant el matí van descendir fins a valors «que podríem qualificar de regulars», va apuntar Morcuende.

Aquests registres, junt amb els de partícules menors a 10 micres (PM10), estan afectant de manera considerable la qualitat de l’aire a la vall d’Aridane. En aquest sentit, el director tècnic del Pevolca va explicar que els moments d’alta concentració derivats de l’expulsió de cendres es deuen en determinat casos a «un moviment més gran de trànsit» pel nucli urbà, que posen en «recirculació determinades partícules que ja estaven dipositades a terra». Això es veu reflectit a la nit, quan la quantitat de PM10 és baixa, i durant el dia, amb un augment que coincideix amb la jornada laboral.

Les cendres també van arribar ahir a la cara est de l’illa, fet que va provocar cancel·lacions de vols a l’aeroport de La Palma. Al migdia es va normalitzar l’operativitat al comprovar que tant la pista com l’atmosfera estaven lliures de sorra volcànica. I és que els nivells de PM10 van millorar amb el pas de les hores. Això va fer que la conselleria d’Educació del Govern de les Canàries decidís reprendre l’activitat lectiva presencial als centres educatius de Los Llanos de Aridane, El Paso, Tazacorte, Tijarafe i Puntagorda, després que dimarts les classes desenvolupessin ‘online’. Tot i així, el Pevolca manté la recomanació per a la població d’aquests cinc municipis que han de considerar reduir les activitats enèrgiques o prolongades a l’exterior, i realitzar-les a l’interior o quan millori la qualitat de l’aire.

El volcà, mentrestant, continua expulsant lava que continua alimentant la fajana formada a la platja de Los Guirres, que segueix amb el seu creixement diari fins a arribar a les 41,99 hectàrees, segons mesuraments realitzats per l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME). Part d’aquest increment s’està produint al delta làvic que al seu dia va crear el volcà de San Juan de 1949 i està generant, a més, la destrucció de desenes de fanecades de plataners de Las Hoyas. Les dades aportades pel Pevolca apunten que la superfície total de cultius afectats ascendeix a 305,59 hectàrees, amb un increment de 9,91 entre diumenge i dimarts. Aquest augment va afectar únicament les plantacions de plataners, que acumulen ja 179,36 hectàrees destruïdes durant l’erupció per les 59 de vinyes i les 24 d’alvocats.

Notícies relacionades

Aquest avenç de la lava per les finques també es veu reflectit en les xifres d’edificacions destruïdes durant els últims dies. La informació aportada pel cadastre assenyala que en les últimes 24 hores s’hi havien destruït dos nous immobles, tots dos relacionats amb l’ús agrícola. Així, un total de 1.462 construccions han quedat per ara sepultades pel material volcànic, de les quals 1.181 són d’ús residencial; 152, agrícola; 67, industrial; 34, d’oci i hostaleria; 13, públic, i 15, d’altres.

Les previsions apunten que la lava continuarà el seu avenç sobretot per les colades 1, 2 i 9, que s’han unit en una per continuar augmentant la mida de la fajana de Los Guirres després de sepultar la platja d’El Charcón. Així mateix, el Pevolca va indicar que la ramificació que es va originar dilluns passat i que podria alimentar els fronts 4 i 7, situats tots dos entre les muntanyes de Todoque i La Laguna, va disminuir el seu ritme sense arribar a reactivar-los al seu camí cap al mar, del qual disten 360 i 125 metres respectivament.