Es debat aquest dimarts

Sanitat planteja un nou semàfor Covid que eleva a 100 casos el nivell de risc baix de transmissió

Amb el canvi en la incidència acumulada, Espanya tornaria a estar ara en risc baix

Sanitat planteja un nou semàfor Covid que eleva a 100 casos el nivell de risc baix de transmissió

Joan Cortadellas

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sanitat plantejarà aquest dimarts a les comunitats autònomes, en el marc de la Comissió de Salut Pública d’aquesta tarda, revisar a l’alça els llindars dels indicadors d’incidència del coronavirus davant la menor pressió hospitalària i flexibilitzar les mesures no farmacològiques recomanades.

Segons l’esborrany, que actualitza el semàfor Covid o les actuacions de resposta per al control de la transmissió de la Covid-19, la incidència acumulada a 14 dies per cada 100.000 habitants situa el risc sota de 50 a 100 casos. Les últimes dades de Sanitat col·locaven Espanya, amb 82 casos per 100.000 habitants, en risc mitjà. Amb el nou barem, el país estaria en risc baix.

Les noves fórmules de càlcul canvien el terme de «nova normalitat» a «circulació controlada» que ja no seria quan es detecten menys de 25 casos per 100.000 habitants a 14 dies, sinó menys de 50.

Amb el nou barem, un territori estaria en risc mitjà amb una incidència acumulada de 100 a 300; en alt de 300 a 500 i en molt alt, més de 500.

Situació favorable

Segons el document de Sanitat, la situació epidemiològica actual és molt favorable amb un marcat descens dels casos greus i de la letalitat el que, unit a les altes cobertures de vacunació, «fa necessària una revisió dels indicadors utilitzats per a la vigilància de l’evolució de la pandèmia i de les mesures no farmacològiques recomanades per a cadascun dels nivells de risc establert».

Sobre els nivells d’alerta, Sanitat considera que per baixar del nivell d’alerta 1 al nivell de «circulació controlada» serà necessari que «tots i cadascun dels indicadors estiguin per sota del valor mínim».

Les comunitats autònomes

Les comunitats autònomes revisaran de manera periòdica l’evolució dels indicadors per valorar mantenir o modificar el nivell d’alerta.

Cada comunitat haurà de vigilar amb especial atenció els indicadors dels seus territoris en entorns d’especial vulnerabilitat com els sociosanitaris i enfortir les capacitats de resposta a la zona afectada.

I en «situacions especials en les quals es detecti un risc específic», les comunitats podran prendre la decisió d’elevar de manera ràpida el nivell d’alerta per a un determinat territori.

Reducció d’aforament

A l’esborrany s’insisteix en les mesures d’higiene i prevenció, incloses en la llei 2/2021 de 29 de març continuen sent d’obligat compliment, així com la normativa autonòmica vigent.

Notícies relacionades

Aquestes mesures, diu, s’han d’aplicar independentment del nivell d’alerta en què es troba un territori, fins i tot quan es trobi en un nou nivell de «circulació controlada» i en particular és «important mantenir l’ús de la mascareta».

En els àmbits en què es desenvolupin activitats d’interior i pugui garantir-se l’ús continuat de la mascareta, no s’establiran reducció d’aforaments en el nivell d’alerta 1 i es mantindran del 75% en el nivell d’alerta 2, i del 50% en els nivells d’alerta 3 i 4.